Кламер БГ - Новини: САЩ се активират в Арктика заради растящото влияние на Русия там

САЩ се активират в Арктика заради растящото влияние на Русия там

Свят

|
Ср, 22 Юли 2020г. 19:04ч.
САЩ се активират в Арктика заради растящото влияние на Русия там

САЩ ще станат по-активни в Арктика, за да се противопоставят на нарастващото влияние на Русия и да се предотвратят опитите на Китай да се намеси в региона. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо по време на кратка визита в Дания в сряда, цитиран от Асошиейтед прес.

Миналия септември Русия разположи системи за противовъздушна отбрана С-400 на архипелага Нова земя в Арктика. Месеци преди това руският президент Владимир Путин обяви амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, включително за изграждане на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличаване на руската флотилия ледоразбивачи, за раздаване на още разрешителни за проучване за нефт и газ в района и за създаване на данъчни условия за работа на фирмите.

Помпейо, който е на кратко посещение в Дания, приветства откриването наново на американско консулство в полуавтономната датска територия Гренландия. Той обяви и сключването на споразумение за сътрудничество с Фарьорските острови - също датска територия - в областта на риболова и търговията.

"Това е нов ден за Съединените щати в Гренландия", каза Помпейо на съвместна пресконференция с датския министър на външните работи Йепе Кофод. След десетилетия прекъсване консулството в гренландската столица Нуук бе открито през юни и този факт привлече вниманието заради изразеното миналата година от президента Доналд Тръмп предложение САЩ да купят Гренландия.

Кофод каза, че темата за това купуване, породила бурни реакции от страна на датски и гренландски представители, не е била обсъждана сега с Помпейо. "Тази дискусия бе водена миналата година и не беше на масата за преговори", заяви той.

Помпейо каза, че в разговорите си с премиера на Дания Мете Фредериксен и с лидерите на Гренландия и Фарьорите е изтъкнал важността на енергийната независимост, главно от Русия.

САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море "Северен поток 2" от Русия до Германия. Преди дни Вашингтон предупреди, че ще наложи санкции на компаниите, които участват в проекта. През октомври датската екологична агенция, която задържаше строителството на последния участък от 1200-километровия газопровод, сне възраженията си и САЩ предприеха по-активни мерки за спирането на "Северен поток 2", припомни АП.

mediapool.bg