Кламер БГ - Новини: САЩ са поискали Белгия да изпрати пехота в Сирия

САЩ са поискали Белгия да изпрати пехота в Сирия

Свят

|
Пет, 19 Юли 2019г. 14:58ч.
САЩ са поискали Белгия да изпрати пехота в Сирия

Белгия е получила писмо от министъра на отбраната на САЩ Патрик Шанахан с молба за изпращането на пехота в Сирия. Това е съобщил в парламента белгийският служебен вицепремиер Дидие Рейндерс, цитиран от местни медии.

Рейндерс е пояснил, че Вашингтон търси подкрепа в борбата срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД). В писмото е било поискано също изпращането на лекари и разузнавателни и бойни самолети. Белгийският вицепремиер е уточнил пред депутатите, че подобно искане следва да бъде одобрено от парламента. Засега Белгия е отговорила, че ще оцени молбата.

Медиите отбелязват, че по-рано белгийският парламент отхвърли възможността за изпращането на сухопътни войски в Сирия. Допълва се, че САЩ възнамеряват да изтеглят от североизточните части на Сирия своите войски.

В последните години белгийският принос в борбата с ИД включваше изпращането на изтребители Ф-16 над Сирия и Ирак, както и обучение на иракските сили за сигурност. Белгийски военни участваха в изпълнението на разузнавателни задачи, както и в щурма срещу терористи от ИД в северната част на Ирак.

mediapool.bg