Кламер БГ - Новини: САЩ са изпратили в Европа шест ядрени бомбардировачи

САЩ са изпратили в Европа шест ядрени бомбардировачи

Свят

|
Четв, 21 Март 2019г. 10:10ч.
САЩ са изпратили в Европа шест ядрени бомбардировачи

САЩ са разположили шест стратегически бомбардировача В-52, които могат да носят ядрено оръжие, в британската база, съобщи "Си Ен Ен".

Прехвърлянето на бомбардировачите от американската база в Луизиана в британската база "Феърфорд" е от края на миналата седмица.

То може да се тълкува като сигнал към Русия във връзка с петата годишнина от анексирането на Крим, посочва американският телевизионен канал.

В началото на тази седмица четири от бомбардировачите са "изпълнили полети на няколко места в Европа, включително Норвежко море, Балтийско море (Естония) и Средиземно море (Гърция)", се казва в съобщение на военновъздушните сили на САЩ.

По този повод руската агенция "РИА Новости" писа, че един от бомбардировачите е симулирал бомбардировка на базата на руския Балтийски флот в Калининград.

Бомбардировачите B-52, разположени в базите "Андерсън" в Гуам в Тихия океан и във "Феърфорд", са провели "едновременни учения за запознаване с театъра на операциите в Индо-Тихоокеанския регион и Европа", посочват от военновъздушните сили на САЩ.

Колективните полети в Индо-Тихоокеанския регион и Европа демонстрират лоялността на Съединените щати към своите съюзници и партньори чрез глобалната ангажираност на въоръжените сили, се казва още в позицията на военновъздушните сили на САЩ.

mediapool.bg