Кламер БГ - Новини: САЩ разшириха обвинението към Джулиан Асандж

САЩ разшириха обвинението към Джулиан Асандж

Свят

|
Четв, 25 Юни 2020г. 12:02ч.
САЩ разшириха обвинението към Джулиан Асандж

Към основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е предявен нов обвинителен акт в САЩ, съобщи американското министерство на правосъдието, съобщи ДПА.

Австралийският гражданин Асандж, на 48 години, вече е обвинен в САЩ в заговор с бившия анализатор от военното разузнаване на САЩ Челси Манинг за изтичането на голям обем секретна информация през 2010 г.

Заместващият обвинителен акт, върнат във федералното голямо жури, не добавя нови точки към 18-те в досегашния обвинителен акт срещу Асандж, а разширява обхвата на обвиненията в заговор за предполагаемия пробив в компютърни системи.

Разширеният обвинителен акт установява, че Асандж и колегите му от "уикилийкс" са наели хакери и че Асандж е произнесъл реч на хакерска конференция в опит да подтикне и други да придобият информация на "Уикилийкс".

Австралиецът е обвинен и в заговор с Манинг за пробив на паролите за секретния компютър на министерството на правосъдието.

Адвокатите на Джулиан Асандж твърдят, че обвиненията към клиента им са политически мотивирани.

Понастоящем той е в лондонски затвор в очакване да бъде решено дали да бъде екстрадиран в САЩ. Британски съд отложи до септември делото за екстрадиция.

След като Асандж бе престоял седем години в еквадорското посолство в Лондон, правителството в Кито му отне правото на убежище и през април 2019 г. той бе арестуван от британската полиция.

mediapool.bg