Кламер БГ - Новини: САЩ разполагат част от противоракетната си отбрана в космоса

САЩ разполагат част от противоракетната си отбрана в космоса

Свят

|
Пет, 18 Ян 2019г. 13:53ч.
САЩ разполагат част от противоракетната си отбрана в космоса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи новата американска стратегия в областта на противоракетната отбрана, предназначена да отговори на заплахите, които представляват новите оръжия на Русия и Китай, както и от Иран и Северна Корея, съобщи Франс прес.

"В период на постоянно и бързо развиващи се заплахи, трябва да се уверим, че отбранителните ни способности са уникални и без еквивалент в света", заяви вчера Тръмп, представяйки в Пентагона тази нова стратегия, предназначена да защитава САЩ и техните съюзници от нападения с балистични ракети.

"Съединените щати ще нагодят позицията си, за да могат да се отбраняват от всеки изстрел на ракети, включително крилати и свръхзвукови ракети", каза той. "Ще унищожим всяка ракета, изстреляна от вражеска страна, включително страна, изстреляла я погрешка, независимо от географския произход на атаката", добави Тръмп.

Новата стратегия, която заменя тази, датираща от 2010 г. и фокусирана върху междуконтиненталните балистични ракети, предвижда разработването на системи за париране на заплахата от крилати ракети.

По-несъвършени, тези оръжия са разработвани включително от двете страни, които САЩ смятат за свои най-върли врагове - Иран и Северна Корея. Вместо да опитва да унищожи тези ракети по време на полета им, Вашингтон смята да ги поразява още във фазата на ускорение. Предвижда се това да става с помощта на невидимите за радари самолети Ф-35, въоръжени с нов тип ракета, или с дронове, оборудвани с противоракетни лазери.

Колкото до новите свръхзвукови ракети, разработвани от Китай и Русия, те могат да летят с над 5000 км/ч, тоест четири пъти по-бързо от скоростта на звука. САЩ закъсняха с разработването на този вид ракети, които е почти невъзможно да бъдат прехванати след изстрелването им.

За да наваксат изоставането си, Съединените щати искат да разположат част от противоракетната си отбрана в космоса. Сателити ще бъдат оборудвани със специални сензори, които ще им позволят да следят траекторията на тези ракети и да подават автоматично сигнали на противоракетния щит на земята.

САЩ предвиждат и нова система за прехващане в космоса с нов вид дрон, който ще бъде въоръжен с ракети и ще бъде разположен постоянно в орбита, за да унищожава свръхзвукови ракети в най-високата точка от траекторията на полета им.

mediapool.bg