Кламер БГ - Новини: САЩ провеждат киберкампания срещу руски агенти от разузнаването

САЩ провеждат киберкампания срещу руски агенти от разузнаването

Свят

|
Ср, 24 Окт 2018г. 13:32ч.
САЩ провеждат киберкампания срещу руски агенти от разузнаването

САЩ са започнали киберкампания, насочена срещу руски тайни агенти в опит да се ограничи дезинформацията в навечерието на междинните избори на 6 ноември, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Изданието посочва, че това е първата подобна операция за защита на американските избори, за която се появява информация.

Вестникът цитира неназовани служители от министерството на отбраната, които са били запознати с операцията. Те са съобщили, че киберкомандването на САЩ използва преки съобщения, насочени към конкретни потребители, маскирани зад кампании за печелене на влияние, за да ги възпре да разпространяват пропаганда и фалшива информация.

Макар че САЩ не отправят заплахи към конкретни лица, предишните им санкции и осъдителни присъди може да помогнат за възпиране на руски тайни агенти, след като бъдат идентифицирани, според съобщеното от "Ню Йорк таймс".

Американските разузнавателни служби са стигнали до извода, че подкрепени от Кремъл организации са се намесили в предизборната кампания за президент през 2016 г., за да подпомогнат републиканския кандидат Доналд Тръмп, обвинение, което Москва многократно отрече.

В петък американското правителство разкри първите обвинения, свързани с опит за намеса в междинните избори през ноември.

44-годишната рускиня Елена Алексеевна Хусяйнова беше обвинена, че е играла ключова финансова роля в подкрепен от Кремъл план за провеждане на "информационна война" срещу САЩ, включително за продължаващи опити да се повлияе на американските гласоподаватели.

Киберкомандването на САЩ е изпратило екипи в Европа, за да помогнат на съюзниците да противостоят на руското проникване, пише вестникът, като се позовава на служебни лица.

Повече от дузина руснаци и три руски организации бяха обвинени в рамките на разследването на САЩ на намесата в предизборната кампания през 2016 г. Разследва се и възможността за престъпен сговор в интерес на кампанията на Тръмп. Сред обвинените са 12 руски офицери от разузнаването и базирана в Санкт Петербург група, известна с троловете си в социалните мрежи.

Тръмп многократно отрече да е имало сговор, който да е бил в интерес на победата му на изборите.

mediapool.bg