Кламер БГ - Новини: САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата

САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата

Свят

|
Вт, 05 Ноем 2019г. 10:22ч.
САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата

САЩ официално започват 12-месечната процедура изтеглянето си от Парижкото споразумение за климата.

Администрацията на Тръмп официално уведоми ООН, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, оставяйки работещите по климатичния проблем дипломати да търсят начин да напреднат без съдействието на най-голямата световна икономика.

Парижкото споразумение, подписано от близо 20 държави, предвижда всяка от тях сама да определи своя график за намаляване на емисиите на парниковите газове, които водят до промени в климата.

САЩ са първата държава, която денонсира споразумението. То забранява на страните да се изтеглят от него през първите три години след неговото ратифициране на 4 ноември 2016 г., припомни АП.

Това се случва в момент, когато се прогнозира, че световните температури ще се увеличат с 3 градуса, а влошаването на природните бедствия ще причини обедняване на милиони хора, пише изданието, което уточнява, че процедурата е едногодишна, поради което излизането на САЩ ще приключи един ден след президентските избори през ноември 2020 г.

В Парижкото споразумение САЩ се съгласиха да съкратят емисиите си от парникови газове с наймалко 26 процента под равнищата от 2005 г. и да направят това не по-късно от 2025 г., съобщава БТА.

Десетки страни преследват цели за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Те обаче съставляват едва около 11 процента от световните парникови емисии и сред тях не присъстват най-големите замърсители: Китай, САЩ и Индия.

Фаворитите в първичните избори на демократите за кандидат за Белия дом заявиха, че ако спечелят, ще вземат мерки САЩ да постигнат целта за нулеви нетни парникови емисии до 2050 г., отбелязва "Гардиън".

Въпреки че американското участие в Парижкото споразумение в крайна сметка ще зависи от резултата от президентските избори през 2020 г., поддръжниците на документа казват, че трябва да правят планове за бъдеще без американско съдействие. А някои дипломати се опасяват, че Тръмп, който се подигра на науката за климата, че е измама, ще започне активно да работи против световните усилия за замяна на изкопаемите горива като въглищата, петрола и природния газ, пише изданието.

mediapool.bg