Кламер БГ - Новини: САЩ налагат санкции на Мадуро

САЩ налагат санкции на Мадуро

Свят

|
Пон, 21 Септ 2020г. 19:30ч.
САЩ налагат санкции на Мадуро

Съединените щати налагат санкции на венецуелския президент Николас Мадуро във връзка с факта, че според Вашингтон той е участвал в ръководенето на оръжейни сделки с Иран. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, говорейки пред репортери.

Той нарече Мадуро "предишния президент" поради факта, че САЩ признават лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за временен държавен глава.

"Ние налагаме санкции срещу предишния президент на Венецуела Николас Мадуро, поради факта, че почти две години корумпирани служители в Техеран са рабитили с нелегитимния режим във Венецуела, нарушавайки ембаргото на ООН за доставки на оръжие за Иран", каза дипломатът.

Помпео също така обяви санкции срещу иранското Министерство на отбраната и две лица, свързани с иранската програма за обогатяване на уран. "Нашите действия днес са предупреждение, което трябва да бъде чуто по целия свят. Които и да сте, ако нарушите ембаргото на ООН за доставки на оръжие за Иран, рискувате да попаднете под санкции", каза ръководителят на американското външно министерство.

По-рано руският заместник-външен министър Сергей Вершинин заяви, че САЩ нямат право едностранно да обявят подновяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран.

mediapool.bg