Кламер БГ - Новини: САЩ и НАТО дадоха на Москва 60 дни да спре нарушенията на договора за ракетите

САЩ и НАТО дадоха на Москва 60 дни да спре нарушенията на договора за ракетите

Свят

|
Ср, 05 Дек 2018г. 12:23ч.
САЩ и НАТО дадоха на Москва 60 дни да спре нарушенията на договора за ракетите

САЩ ще преустановят задълженията си по Договора за ракетите със среден обсег след 60 дни заради нарушения на Русия, заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес.

Той обяви това решение след среща на външните министри от НАТО в Брюксел, на която другите страни членки подкрепиха твърдението на Вашингтон, че Русия е нарушила договора от 1987 г.

"Или трябва да си заровим главата в пясъка, или да предприемем продиктувани от здравия разум действия", заяви Помпейо.

Той обяви, че шестмесечното предизвестие за напускане на договора ще започне след 60 дни.

САЩ смятат, че новите руски ракетни системи ССЦ-8 нарушават договора.

Помпейо добави, че САЩ биха приветствали промяна на позицията на Русия, но не е видял такива признаци от страна на Москва.

Той отбеляза, че 60-те дни са срок, в който Русия може да се върне към изпълнението на договора. По неговите думи Москва е развивала от началото на века новата ракетна система, която е в нарушение на договора и е отричала за това до миналата есен, когато Вашингтон е обявил наименованието на ракетната система.

Руските ракети са пряка заплаха за Европа. Проявихме крайно търпение Русия да се върне към споразумението. В тези 60 дни няма да разполагаме нови ракети. Руснаците нямаха никакво намерение досега да се съобразят с многократните ни предупреждения, добави Помпейо.

По неговите думи нарушението на договора от руската страна се вписва в други сходни действия на Москва - в Грузия, Украйна, Сирия, случая със Сергей Скрипал, намесата в избори. Той отбеляза, че Китай, тъй като е извън споразумението, се чувства свободен да произвежда спокойно ракети, които застрашават съюзници на САЩ. Държавният секретар уточни, че досега без успех Вашингтон се е опитвал да привлече Китай към сходно споразумение.

НАТО: Русия има последна възможност да се върне към договора за ракетите

Русия има последна възможност да се върне към договора за неразпространение на ядрени ракети със среден и малък обсег в Европа, но трябва да се подготвим за прекратяването на този договор, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод решението на САЩ.

Съжалявам, че изглежда ще видим края на договора, но не разполагаме с други възможности за отговор. Нито едно споразумение не може да оцелее, ако е спазвано само от едната страна. Ако приемем нарушението на един договор за неразпространение на оръжия, поставяме под заплаха останалите подобни договорености, посочи генералният секретар.

Би било огромно отстъпление, ако договорът се провали, той бе най-доброто възможно решение, всички много бихме съжалявали. Русия много добре знае становището ни, въпросът е дали иска договорът да остане в сила.

Ще бъде грешка да описвам възможните отговори на НАТО в случай на прекратяване на договора. Ще вземем обмислени, съвместни решения, за да осигурим сдържането и отбраната. Трябва и занапред да бъдем способни да защитаваме съюзниците и мира. Само така можем да предотвратим сблъсък, това е смисълът от съществуването на НАТО.

Оповестяването на списък с възможни отговори от наша страна само ще породи несигурност и напрежение, добави Столтенберг.

Не искаме нова Студена война и нова надпревара във въоръжаването. Ще продължим да търсим диалог. Отношението ни по този въпрос показва единството на алианса, каза той.

Всяка ракета е опасна, но това ново руско въоръжение представлява особена заплаха - ракетите са преносими, могат да достигнат европейски градове и да пренасят ядрени бойни глави. Прекратяването на договора ще има отражение върху всички държави от алианса, поясни Столтенберг.

Според Русия САЩ не са представили доказателства за нарушения

САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава договора, заяви говорителката на руското външно министерство, но подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

Мария Захарова заяви , че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна". Русия "неоднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви ачалникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

"Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия", ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета.

mediapool.bg