Кламер БГ - Новини: САЩ започват голямо антимонополно разследване на технологичниге гиганти в интернет

САЩ започват голямо антимонополно разследване на технологичниге гиганти в интернет

Свят

|
Ср, 24 Юли 2019г. 13:51ч.
САЩ започват голямо антимонополно разследване на технологичниге гиганти в интернет

Антимонополният отдел на министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че започва голямо разследване срещу мощни високотехнологични компании, работещи в сферата на интернет, подозирани в опити да потискат конкуренцията и да заемат доминиращо място на пазарите, предаде Ройтерс.

В съобщението се казва, че разследването ще проучва "дали и как пазарно ориентираните онлайн платформи са натрупали пазарна мощ и участват в порочни практики, ограничаващи конкуренцията, потискащи иновациите и увреждащи интересите на потребителите".

Добавя се, че съществуват "масови подозрения" на фирми и индивидуални потребители, че подобни практики "задушават конкуренцията в интернет търсачките, социалните медии и в някои търговски услуги". Не се посочват конкретни компании.

Министерството се надява да получи "информация от обществеността, включително и от служители в отрасъла, които са осведомени за конкуренцията между мрежовите ресурси", и е готово да заведе съдебни искове спрямо такива компании, които бъдат уличени в нарушения.

Според вестник "Уолстрийт джърнъл" обекти на такива проверки могат да станат интернет гиганти като Гугъл, Епъл и Амазон. Изданието отбелязва, че министърът на правосъдието Уилям Бар, който е и генерален прокурор на САЩ, отделя особено внимание на технологичните компании. Натискът върху тях от страна на регулиращите органи на САЩ може да нарасне, подчертава вестникът.

ДПА припомня, че неведнъж лично президентът Доналд Тръмп е насочвал заплашително пръст към Фейсбук, Амазон и Гугъл, които според него налагат антиконсервативен уклон в социалните мрежи. Към повишен надзор над големите технологични компании призовават и редица конгресмени и от двете партии след серията от скандали, свързани с използването на лична информация на потребителите.

mediapool.bg