Кламер БГ - Новини: САЩ вече с най-много потвърдени случаи на Covid-19 в света

САЩ вече с най-много потвърдени случаи на Covid-19 в света

Свят

|
Пет, 27 Март 2020г. 16:38ч.
САЩ вече с най-много потвърдени случаи на Covid-19 в света

Съединените щати вече са с повече потвърдени случаи на коронавирус в сравнение с всяка друга страна. Позитивните тестове в САЩ са 85 500 и в момента пандемията там се развива най-бързо. По последни данни на университета "Джонс Хопкинс, САЩ изпреварват Китай (81 782 случая) и Италия (80 589).

С общо 1300 жертви на коронавируса досега, САЩ обаче изостават от Китай (3291) и Италия (8215), предаде Би Би Си.

Най-тежко е положението в Ню Йорк, където са установени около половината от всички случаи. Болниците там вече изнемогват, а медицинските материали не достигат за всички.

Мрачният рекорд за най-много потвърдени случаи на Covid-19 в САЩ настъпи в момент, когато президентът Доналд Тръмп прогнозира, че страната ще се върне на работа ”съвсем скоро“.

Световната здравна организация предупреди, че САЩ и тяхното 330-милионно население може да надминат Европа и да станат епицентър на пандемията. Вече една трета от населението е под карантина, но епидемията не се забавя.

Запитан за новите данни, Тръмп заяви в четвъртък следобед по време на брифинга си в Белия дом, че увеличението се ”дължи на броя на тестовете, които правим“.

Вицепрезидентът Майк Пенс каза, че тестовете за коронавирус вече са достъпни във всички 50 щата и над 552 000 теста са били направени в цялата страна.

Тръмп забрави за ”китайския” вирус

Освен това Тръмп изрази съмнение по отношение на статистиката, идваща от Пекин, като каза на репортерите: ”Вие не знаете какви са реалните числа в Китай“.

По-късно обаче той написа в Туитър, че е имал ”много хубав разговор“ с президента на Китай. Си Цзинпин.

Вашингтон и Пекин "работят заедно в тясно сътрудничество", написа Тръмп след телефонния разговор с китайския си колега.

Той изрази "голямо уважение" към Китай, който, по думите му, е научил много неща за новия коронавирус.

Доскоро Тръмп изрично наричаше коронавируса "китайския вирус" - определение, което разгневи Пекин.

Just finished a very good conversation with President Xi of China. Discussed in great detail the CoronaVirus that is ravaging large parts of our Planet. China has been through much & has developed a strong understanding of the Virus. We are working closely together. Much respect!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 27, 2020

Планът на Тръмп

Планът на Доналд Тръмп е хората да се върнат на работа след Великден (12 април). Идеята набра скорост особено след данните в четвъртък, че безпрецедентно количество хора – 3.3 милиона са останали в САЩ без работа заради коронавируса.

”Те (американците) трябва да се върнат на работа, нашата страна трябва да се върне, нашата страната се основава на това и мисля, че ще се случи доста бързо“, каза Тръмп.

”Можем да вземем части от страната ни, големи части от страната ни, които не са сериозно засегнати и може да го направим по този начин“, продължи той.

Допълни, че много хора интерпретират погрешно думите му, когато казва, че страната трябва да се върне на работа.

”Хората трябва да колкото се може повече да поддържат социална дистанция, трябва да си миете ръцете, да не се ръкувате и всички неща, за които сме говорили“, поясни Тръмп.

Повече подробности за плана се очакват другата седмица.

Болниците в Ню Йорк изнемогват

В най-малко една нюйоркска болница са започнали да поставят по двама пациенти на един и същ апарат за обдишване, експериментален протокол за действие при кризи, за който някои лекари се безпокоят, че е прекалено рисков, но според други той е необходим, тъй като коронавирусната епидемия натоварва наличния медицински ресурс, пише Ройтерс.

Коронавирусът предизвиква респираторно заболяване, наричано Covid-19, което при някои тежки случаи може да порази сериозно белите дробове. За няколко седмици той причини смъртта на най-малко 281 души в Ню Йорк, където регистрираният брой на заразените е един от най-големите в света, близо 22 000 потвърдени случая.

Средство, до което се прибягва в краен случай, включващо вкарване на тръба в трахеята на пациента, механичният апарат за обдишване се използва за поддържане живота на пациент, който вече не е в състояние да диша сам. Градът разполага само с няколко хиляди такива апарати и се опитва да намери още десетки хиляди.

Д-р Крейг Смит, главен хирург в Нюйоркската презвитарианска болница/Медицински център на Колумбийския университет, пише в бюлетин до персонала, че екипите по анестезиология и интензивни грижи са работили "ден и нощ", за да приведат в действие експеримента със споделените апарати за обдишване.

Към сряда, пише той, е имало "двама пациенти, които са поставени на един и същ апарат и биват внимателно контролирани".

Губернаторът Андрю Куомо, който заяви, че екипът му се мъчи да намери достатъчно апарати на пазара, приветства този адаптиран метод като потенциално животоспасяващ.

"Не е съвършен", заяви той пред репортери, "но вярваме, че е работещ".

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, която регулира дейността на производителите на медицински устройства, във вторник даде спешно разрешение обдишващите апарати да се произвеждат с разклонена тръба, така, че да обслужват повече от един пациент с Ковид-19. Производителите обаче пак са длъжни да споделят информация с регулатора относно безопасността.

Спорен метод

Някои медицински асоциации се обявяват против недоказания метод.

Вчера Дружеството на реаниматолозите, Американската асоциация за респираторни грижи и още четири организации на практикуващи лекари излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че тази практика "не бива да бъде опитвана, защото не може да бъде извършвана безопасно със сегашното оборудване".

Достатъчно трудно се правят фините настройки на обдишващ апарат, за да бъде поддържан животът дори само на един пациент с остър респираторен дистрес синдром, се казва в позицията; споделянето му между повече от един пациент ще влоши крайния резултат за всички.

Вместо това те предлагат лекарите да избират онзи пациент за апарата за обдишване, за когото се смята, че има най-големи шансове да оцелее.

В медицинския център към Колумбийския университет, отбеляза д-р Смит, не са могли да споделят апарата просто между двама пациенти с Covid-19, а само между такива с достатъчно сходни респираторни нужди.

На другия край на Манхатън болница "Маунт Синай" е казала на персонала по имейла, че "се работи за установяване" дали апаратите за обдишване могат да бъдат споделяни.

Болницата е поръчала необходимите адаптери, каза работеща там сестра в интервю при условие за анонимност, тъй като нямаше разрешение да говори пред репортери.

Експерти от Колумбийския университет указват на изследване от 2006 г., в което изследователите, използвайки симулатори на бели дробове, заключават, че един-единствен обдишващ апарат може да поддържа четирима възрастни при извънредни сценарии.

Един от авторите на изследването, д-р Грег Нейман, предупреждава този метод да не бъде прилаган при пациенти с Ковид-19 донякъде и поради това, че самите бели дробове са заразени. Ако дробовете на единия пациент се влошават по-бързо, каза той, това може да предизвика дисбаланси в затворената система. Единият пациент ще бъде лишен от кислород, а дробовете на другия пациент биха получили повишено налягане.

"Ако те не са под изключително внимателно наблюдение, подобна настройка накрая може повече да навреди, отколкото да помогне", написа той в имейл до Ройтерс.

mediapool.bg