Кламер БГ - Новини: САЩ, Канада и Мексико се разбраха за нов договор за свободна търговия

САЩ, Канада и Мексико се разбраха за нов договор за свободна търговия

Свят

|
Пон, 01 Окт 2018г. 17:24ч.
САЩ, Канада и Мексико се разбраха за нов договор за свободна търговия

САЩ и Канада се договориха за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и запазването му като тристранен пакт с Мексико, предадоха световните агенции. Страните са се споразумели за засилване на американския достъп до канадския пазар на млечни продукти. В отговор Канада ще получи защита от евентуални американски мита, засягащи автомобилната индустрия.

"Днес Канада, Съединените щати, а заедно с тях и Мексико постигнаха споразумение по нов, осъвременен търговски договор на 21 век", се посочва в комюникето, разпространено в понеделник сутринта от канадския външен министър Кристия Фриланд и постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

По-късно през деня президентът Доналд Тръмп със специално съобщение в Туитър приветства "новото превъзходно търговско споразумение" с Мексико и Канада. То бе постигнато през уикенда, малко преди да изтече крайният срок.

Именно Тръмп бе инициатор на предоговорянето на споразумението НАФТА, подписано през 1994 г. Той твърдеше, че договорът е катастрофален за американската икономика по редица причини, включително притока на евтина работна ръка от Мексико.

Новото търговско споразумение ще се нарича Споразумение "САЩ-Мексико-Канада" (ЮСМКА - на англ. USMCA) и ще замени НАФТА, съобщава АФП, цитирана от БТА. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да промени името на НАФТА (съкращение на споразумението от английски), което той мразеше, уточнява Франс прес.

Един от най-важните текстове в новото споразумение засяга автомобилния сектор. Новият договор ще поощрява производителите да се снабдяват с материали и части от САЩ и Северна Америка. Той предвижда и механизъм, който ще принуди Мексико да увеличи заплатите в сектора, за да намали разликите със северните съседи, където работната сила е по-добре платена. Близо 2.6 милиона коли, които се сглобяват в Канада, ще бъдат освободени от американски мита.

По силата на новото споразумение Отава приема да смекчи системата си за управление на предлагането, която контролира производството и цената на млякото и птичето месо и гарантира стабилни приходи на канадските фермери. Сега това става с годишни квоти и вносни мита, които достигат до 275%. Смекчаването на системата ще позволи на американските производители да получат по-добър достъп до канадския пазар, както настояваше Вашингтон. Тръмп искаше пълно премахване на тази система, но в крайна сметка се стигна до компромис.

Що се отнася до механизма за уреждане на търговските спорове, известен като "Глава 19", който категорично се отхвърляше от Вашингтон, окончателното решение е, че той ще продължи да се прилага.

Освен това Канада няма да спре да субсидира културния си сектор въпреки недоволството на САЩ.

Новото споразумение включва и глава, посветена на опазването на околната среда.

Защитата на интелектуалната собственост е "безпрецедентна" в новото споразумение, отбелязва АФП. ЮСМКА включва и механизми, с които да не се допуска "манипулиране" на валутните курсове.

Споразумението ще бъде подписано за срок от 16 години с възможност да бъде преразглеждано на всяка шеста година.

След съобщението за постигнатата договореност основните индекси на повечето водещи европейски фондови борси се повишиха. Изключение направи единствено Лондонската фондова борса, където инвеститорите остават под натиск заради неяснотите около излизането на Великобритания от ЕС.

В Париж CAC 40 започна сесията без промяна на ниво 5346.21 пункта, но малко по-късно се повиши с 0.08 на сто, информира Маркетуоч. Индексът FTSE 100 в Лондон загуби 0.5 на сто до 7471.83 пункта. Франкфуртският DAX нарасна с 0.2 на сто до 12 269.12 пункта.

mediapool.bg