Кламер БГ - Новини: С изтеглянето на американските войски Манбидж се готви за катаклизъм

С изтеглянето на американските войски Манбидж се готви за катаклизъм

Свят

|
Ср, 02 Ян 2019г. 15:20ч.
С изтеглянето на американските войски Манбидж се готви за катаклизъм

Град Манбидж е минавал от едни ръце в други по-често отколкото повечето селища по време на гражданската война в Сирия.

В момент, когато американските войски се готвят да го напуснат, в съответствие с решението на президента Доналд Тръмп да ги изтегли, местните жители се опасяват, че други ще побързат да запълнят вакуума, като причинят по-големи сътресения: сирийските правителствени сили се разположиха наблизо, а Турция заплашва да предприеме атака срещу града.

Американските войски поддържаха стабилността в Манбидж след поражението на групировката "Ислямска държава" (ИД) тук през 2016 г.

На около 30 километра от турската граница, Манбидж е критично важна точка на картата на сирийския конфликт, близо до мястото, където се съединяват три отделни територии, оформящи сферите на влияние на Русия, Турция, и засега на САЩ.

Въпреки че американските войски още не са се изтеглили, последиците от решението на Тръмп вече се усещат в Манбидж.

Подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили навлязоха в покрайнините на града в петък, за първи път от години, по покана на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които се страхуват, че изтеглянето на американците може да открие пътя за турска атака.

"Живеем в страх през последните няколко дни и не знаем какво става, и кой ще влезе в града", каза 41-годишният Исмаил Шаалан, който живее в Манбидж, откакто е избягал от боевете в района на Алепо преди две години.

"Дали ще са турците или сирийците?"

Тръмп каза, че изтеглянето ще протече бавно. Самолети и хеликоптери на водената от САЩ коалиция все още можеше да се видят в небето над Манбидж в събота.

Местни бойци от подкрепяните от САЩ милиции, които държат града от 2016 г., Военният съвет на Манбидж, носещи червени барети и въоръжени с автомати "Калашников", извършваха обичайните си патрули в събота.

"Оцеляхме във войната. Никога няма да видим нещо по-лошо от Даеш", каза 43-годишният Абу Хамза, баща на пет деца, имайки предвид ИД. Но и той е разтревожен: "Уплашени сме. Положението е объркващо".

Манбидж е попадал в различни ръце три пъти, откакто сирийският конфликт започна през 2011 г. Бунтовниците от Свободната сирийска армия (ССА) го отвоюваха от правителството на президента Башар Асад в началото на войната.

След това градът попадна в ръцете на ИД, която го обяви за част от своя "халифат".

ИД беше изтласкана от Манбидж през 2016 г. от Сирийските демократични сили (СДС) - милиции, ръководени от СЗН и подкрепяни от водената от САЩ коалиция.

Оттогава Манбидж е под контрола на съюзени със СДС сили - нещо, което разгневи съседна Турция, смятаща влиянието, упражнявано от СЗН в Северна Сирия, за заплаха за националната си сигурност.

Турски и американски войски извършват съвместни патрули близо до Манбидж от ноември, според договорка, която е част от усилията на САЩ да отговорят на безпокойствата на Турция.

"Частично" разполагане на сирийската армия

Турският президент Тайип Ердоган каза в петък, че за Турция няма да има никаква работа в Манбидж, когато "терористите" го напуснат, имайки предвид СЗН, които казват, че силите им вече са се изтеглили от града.

Според Турция СЗН са едно и също с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води 34-годишна партизанска война в Турция. Турция се е зарекла да разгроми СЗН с помощта на съюзниците си сред сирийските бунтовници, някои от които идват от места, контролирани от СДС, и са силно враждебно настроени срещу кюрдските бойци.

Подкрепяните от Турция бунтовници се мобилизират за атака срещу Манбидж в близките райони, които са под турски контрол, откакто Анкара навлезе в Северна Сирия през 2016 г., като част от усилията си да изтласка СЗН. Ердоган даде сигнал в петък, че Турция не бърза да извърши операцията.

Същия ден СЗН, изненадани от решението на Тръмп за изтегляне, призоваха Дамаск да защити Манбидж.

Скоро след това сирийската армия съобщи, че се е разположила в Манбидж, където ще гарантира сигурността "на всички сирийски граждани и другите" хора там.

Сирийските войски не влязоха в града, но заеха близките фронтови линии с враждебните, подкрепяни от Турция бунтовници.

Източник от Военния съвет на Манбидж съобщи, че разговорите със сирийското правителство са довели до споразумение за необходимостта от предотвратяване на "турската окупация на Манбидж".

Разполагането на сирийската армия в района на Манбидж засега е "частично", каза източникът, като добави, че по-нататъшното разгръщане на сирийските войски в района ще вземе предвид американското присъствие.

По въпроса дали сирийската държава се подготвя да възстанови контрола си над Манбидж източникът каза: "По-късно ще бъдат създадени комитети за това как да бъде управляван градът".

Въпросът дали сирийското правителство ще възвърне контрола си върху Манбидж е от ключова важност за много от неговите жители. Едно от главните опасения е страхът да бъдат привикани в армията. Въпреки това връщането под управлението на Асад изглежда за някои за предпочитане пред евентуална турска офанзива.

"Хората са уплашени. Те се скриха, след като започнаха да се разпространяват слухове, че сирийската армия ще навлезе в града", каза 30-годишният Хюсен Халаф, продавач на плодове от Манбидж, баща на шест деца, и добави: "Няма да остана тук, ако СДС напуснат. Ще тръгна с тях, където и да отидат. Свикнахме с тях и се чувстваме сигурни под тяхно управление".

Трийсет и еднагодишният Ясер Абдулазиз, който е избягал в Манбидж от близък район на Алепо преди две години, заяви, че е уморен от войната и не иска пак да бъде принуден да се преселва с четирите си деца.

"Ако трябва да избирам между турската армия и сирийската армия, със сигурност ще избера втората. В края на краищата те са ни сънародници . . . докато Турция е окупационна сила", каза той.

По БТА

mediapool.bg