Кламер БГ - Новини: Рускоезичният президент на Украйна дава лъч надежда за разкъсвания от война изток

Рускоезичният президент на Украйна дава лъч надежда за разкъсвания от война изток

Свят

|
Четв, 18 Юли 2019г. 14:30ч.
Рускоезичният президент на Украйна дава лъч надежда за разкъсвания от война изток

Едно от първите неща, които Володимир Зеленски, комедийният актьор, влязъл в политиката, направи след като встъпи в длъжност като президент на Украйна, бе да поднесе маслинова клонка на населения предимно с рускоезични хора регион Донбас, като заговори на руски.

Този жест, направен във встъпителната му реч в украинския парламент през май, бе протягане на ръка към хората в Донбас, по-голямата част от който е контролирана от сепаратисти. Според някои мнения той дава лъч надежда в един отнел 13 000 човешки живота конфликт, който няма изгледи да бъде уреден.

Езикът бе фактор за избухването на конфликта през 2014 година. Рускоезичните жители на Донбас изразяваха опасения, че Киев ще им наложи украинския език. Според Украйна Русия е използвала тези страхове, за да предизвика бунт срещу Киев, подкрепен от Москва с войници и оръжия. Руското правителство казва, че предоставя само политическа и хуманитарна помощ на бунтовниците.

Контролираните от сепаратисти зони в Донбас не участваха в президентските избори в Украйна през април, спечелени от Зеленски. Хората там няма да гласуват и на парламентарните избори в неделя, които новата президентска партия "Слуга на народа" се очаква да спечели благодарение на антикорупционната си предизборна програма.

За Донбас обаче Зеленски излиза от матрицата на украинските лидери, които от 2014 г. - когато Москва сложи ръка върху украинския Кримски полуостров - избягваха да използват публично руски.

"Той знае руски по-добре от украински, каквото и да го учат там. Никога няма да знае украински толкова добре, колкото руския", каза пред телевизия Ройтерс Людмила Корнеева, 65-годишна продавачка на пазар в Донецк, най-големия град в Донбас.

Дмитрий Барабанов, на 31, управител на бар с наргилета в Донецк, каза, че използването и на украински, и на руски от страна на Зеленски отразява действителността за хората в региона.

"Граничим с Русия. Всички имаме роднини в Русия, всички използваме този език и говорим руски тук", заяви той. "Когато отида в Украйна, говоря руски и украински".

Недоверие

Зеленски каза, че ще направи всичко по силите си, за да сложи край на конфликта в Донбас, но без териториални отстъпки пред сепаратистите.

Сключването на сделка в Донбас остава изпълнено с трудности. Сепаратистите са недоверчиви към Киев, техните руски поддръжници не дават признаци, че са склонни да изпълнят исканията на Киев, а мнозинството украински гласоподаватели може да не простят за нещо, което възприемат като заплаха за териториалната цялост на Украйна.

"Много хора искат (мир) на всяка цена. . . За мен това е напълно неприемливо":, каза Алексей Пичахчи, преместил се от контролирания от бунтовници Донецк в Славянск - град, превзет от правителствените сили при голямо отстъпление на бунтовниците през 2014 г.

"Живеех в Донецк, имах чудесна работа, всичко беше добре. След това дойде този "руски свят" и аз просто не мога да живея с него", каза Пичахчи, имайки предвид руския национализъм на сепаратистите. "Как можеш да говориш за компромиси с хора, които са ти разбили живота?", попита той.

По БТА

mediapool.bg