Кламер БГ - Новини: Руските сили в Сирия влязоха в напуснатия от американците град Ракка

Руските сили в Сирия влязоха в напуснатия от американците град Ракка

Свят

|
Пон, 09 Дек 2019г. 14:15ч.
Руските сили в Сирия влязоха в напуснатия от американците град Ракка

Руски сили влязоха в град Ракка, бившата "столица" на "халифата" на "Ислямска държава" в Сирия, запълвайки за пореден път вакуума, създаден след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Северна Сирия, предаде Ройтерс.

Телевизия "Звезда" на руското министерство на отбраната показа кадри, на които руски войници, посрещнати от сирийски деца, разтоварват от камиони пакети с хуманитарна помощ, на които пише "Русия е с вас".

Преди две години Ракка беше преввзета от американските войски и съюзниците им - оглавената от сирийските кюрди коалиция, и това беше най-голямата победа в кампанията на Вашингтон срещу ИД в Сирия. Откакто Тръмп внезапно обяви изтегляне на американските сили, Москва бързо навлиза в районите, където преди действаха американските войски.

Цитиран от агенция РИА "Новости" служител на руското министерство на отбраната каза, че в Ракка руските военни раздават хуманитарна помощ, а военни лекари предлагат медицинска помощ на жителите.

Работата по разчистване на града от отломките и прочистването от мини и бомби не е приключила, освен това има недостиг на чиста вода, лекарства и храна, допълни той.

mediapool.bg