Кламер БГ - Новини: Руски съд "само" глоби журналистката Прокопиева

Руски съд "само" глоби журналистката Прокопиева

Свят

|
Пон, 06 Юли 2020г. 15:12ч.
Руски съд "само" глоби журналистката Прокопиева

Руски окръжен военен съд призна журналистката Светлана Прокопиева за виновна в оправдаване на тероризъм и й наложи глоба от 500 000 рубли (6 965 долара), слагайки край на процес, за който нейните поддръжници казват, че е признак на растяща цензура, съобщи Ройтерс.

Държавното обвинение беше поискало от съда в западния руски град Псков да й наложи ефективна присъда от 6 години.

Прокопиева отрече обвиненията и каза, че е била изправена пред съда, защото си върши работата.

Властите започнаха съдебно преследване на Прокопиева на 5 февруари 2019 г., а следствието на няколко пъти беше удължавано.

Причината беше, че в края на 2018 г. журналистката използва радиопредаване, за да коментира случая със 17-годишния младеж, който се самовзриви в офиса на Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ, в град Архангелск.

Прокопиева беше обвинена за "публични призиви за извършване на терористична дейност и публично оправдаване на тероризма". Наказанието по този член от наказателния кодекс предвижда глоба от 300 000 до 1 милион рубли или лишаване от свобода за срок до 7 години.

Прокуратурата искаше 6 години затвор в лагер с общ режим и последваща забрана да се занимава с журналистика за срок от 4 години.

По-рано главният редактор на радио "Ехото на Москва в Псков" Максим Костиков каза за ТАСС, че в ефира на радиото Прокопиева "е подложила на критичен анализ ситуацията в страната в контекста на извършения терористичен акт в Архангелск", където през октомври 2018 г. загина един човек.

Материалът на Прокопиева е бил публикуван на сайта на регионалната информационна агенция "Псковская лента новостей" и свален по настояване на надзорните органи.

Псковски съд глоби "Ехото на Москва в Псков" със 150 000 рубли заради излъчването на материала на Прокопиева, а "Псковская лента новостей" - с 200 000 рубли за публикуването на текстовия вариант на предаването.

Прокопиева е специален кореспондент на руската служба на Би Би Си, кореспондент на радио "Свобода" и сътрудник на "Ехото на Москва в Псков", където има авторско предаване "Минутка просветления".

Прокопиева е била главен редактор на в. "Псковская губерния".

Делото срещу нея сплотява журналисти с най-различни възгледи, констатира Екатерина Винокурова, редактор от Ар Ти и член на Съвета по правата на човека към президента Владимир Путин.

Криминална отговорност трябва да се търси не за разсъждения и анализи, а само за преки призиви към тероризъм, заявява Екатерина Шулман, политолог и бивш член на същия Съвет.

Властта в Русия "приучва агнетата да мълчат", коментира "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Размислите на журналистката какво може да е довело младежа до престъпление бяха квалифицирани като "оправдание на тероризма". Това е странно, несправедливо и спорно. Ако лекар анализира причините за смъртта на болен и пише, че болестта се е влошила заради стари сърдечно-съдови проблеми, това не значи, че той оправдава Covid-19.

Опитите да се разберат причините за терора са полезни за обществото. Както са полезни и опитите да се разбере естеството на вируса, резюмира "Московский комсомолец".

Прокопиева "не е оправдавала никого, защото работата й е да обяснява", изтъква в стихотворен памфлет писателят Дмитрий Биков, автор на "Новая газета".

Той сравнява журналистката с известния дисидент и политзатворник от съветско време Андрей Синявски. "Съдбата на колумнистите" в днешна Русия е "да дразнят нулирания гений", намеква Биков за конституционната реформа, "нулирала" досегашните мандати на Путин, който ще има възможност да остане на власт до 2036 г.

Прокопиева нарече самовзривилия се младеж терорист, извършеното от него - "чудовищно" и нямаше намерение да го оправдае, подчертава "Свободная преса".

Държавната система в Русия явно е решила да се бори не само с всяка проява на другомислие, но едва ли не с всяка възможност хората да обсъждат остри проблеми. Готова е да похарчи всякакви ресурси за целта.

Заради този подход може да колабира целият обществен живот в страната, но това едва ли вълнува властимащите, пише изданието.

В материала се изреждат някои от "твърде многото подобни "странни дела" напоследък в Русия, където "вицовете, репостовете и статиите са станали вече престъпления".

Всекидневникът напомня по-специално за ареста на т. нар. шаман от Якутия Александър Габишев, "заплашил да проведе магически ритуал срещу властта".

Дали в Русия не се връща абсолютизмът, не придобива ли властта сакрален смисъл, пита се "Свободная преса".

Нещата впрочем може би стоят много по-зле. Според някои властите наистина се плашат от магическите обреди на якутския шаман. Значи не се връщаме в 19-и, а направо в 16-и век. Само дето технологиите са вече други. Бунтарските нагласи може да се изчистват с огън - прецизно и бързо. Някои виждат в новите технологии начин за комуникация, други - за лов на вещици, заключава "Свободная преса".

mediapool.bg