Кламер БГ - Новини: Руски станции за мониторинг на радиацията "млъкнаха" след мистериозния ракетен взрив

Руски станции за мониторинг на радиацията "млъкнаха" след мистериозния ракетен взрив

Свят

|
Пон, 19 Авг 2019г. 17:19ч.
Руски станции за мониторинг на радиацията "млъкнаха" след мистериозния ракетен взрив

Две от руските станции за мониторинг на радиацията – в Дубна и Киров – са престанали да предават данни два дни след мистериозната експлозия в ядрения център край Северодвинск, довела до рязко покачване на радиацията в Северна Русия по-рано този месец. На 8 август руското Министерство на отбраната съобщи за взрив при изпитание на реактивен двигател с течно гориво на полигон край Северодвинск в Архангелска област. Впоследствие бе уточнено, че са загинали петима човека, а още трима са били ранени.

Генералният секретар на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBTO) Ласина Зербо публикува в понеделник в Туитър интерактивна карта, на която е показано как радиационният облак би могъл да се разпространи на територията на Централна Русия.

В интервю пред "Уолстрийт джърнал" Зербо съобщи, че отсъствието на информация от мониторинговите центрове в Дубна и Киров е обезпокоило специалистите в CTBTO. На въпрос какви са причините за мълчанието на двете станции, руските власти са отговорили, че имало проблеми с мрежата и връзката.

Това предизвика подозрения, че руските власти се опитват да ограничат разпространението на данни за аварията, отбелязва Зербо.

To requests on #IMS detection beyond #CTBT, data in, or near the path of potential plume from the explosion are being analyzed . We’re also addressing w/station operators technical problems experienced at two neighboring stations. All data are available to our Member States. https://t.co/pHL4WrHU23 pic.twitter.com/9aO5cQTlls

— Lassina Zerbo (@SinaZerbo) August 18, 2019

На територията на Русия са разположени осем станции, които замерват радиацията в рамките на договора за забрана на ядрените изпитания. На картата за тяхното местоположение, публикувана на официалния сайт на организацията, следяща за изпълнението на договора, е видно, че станциите в Дубна и Киров са най-близо до Северодвинск сред всички останали в Русия.

Мониторингът за спазването на договора се провежда от Службата за специален контрол към руското военно министерство.

Русия е ратифицирала документа през 2000 г., но той още е влязъл в сила, тъй като други държави, притежаващи ядрени технологии, отказват да го ратифицират.

Тази година САЩ обвиниха Русия, че нарушава договора чрез провеждане на ядрени опити на ниско ниво.

Какво се взриви до Северодвинск?

Към момента не е известно точно какви изпитания са довели до взрива край Северодвинск, припомня Би Би Си.

Руското военно министерство съобщи за взрив и възпламеняване, настъпили при тестването на реактивен двигател на течно гориво. На 10 август руската държавна корпорация "Росатом" заяви, че на морска платформа са провеждани изпитания на ракети с "изотопни източници на захранване".

"Ростаом" уточни, че петима нейни служители са загинали, а трима са били ранени (по-рано Министерството на отбраната обяви, че жертвите са само две). Петимата загинали са сътрудници на Руския федерален ядрен център – Всерусийски научно-изследователски институт по експериментална физика (РФЯЦ-ВНИИЕФ).

По информация на в. "Ню Йорк таймс" американски експерти подозират, че е възможно край Северодвинск да са се провеждали изпитания на крилата ракета от ядрената установка "Буревестник", за която руският президент Владимир Путин за пръв път разказа през март 2018 г.

Същата версия тиражира в Туитър и американският президент Доналд Тръмп.

Позовавайки се на източник от руската отбранителна промишленост, в. "Ведомости" писа, че смъртоносният взрив се случил при тестването на двигател на ракетен двигател на кораб, който е на въоръжение в руския военноморски флот.

На 12 август стана известно, че осем служители на РФЯЦ-ВНИИЕФ са били наградени с ордени за храброст (петима от тях – посмъртно).

Информацията е била засекретена и от медиците в архангелската болница

Съмненията, че се крие важна информация и от руските граждани, се засилиха и поради факта, че властите в Архангелск са скрили от гражданските лекари, че им водят ранени от експлозията в Северодвинск, които са получили доза радиоактивно облъчване, пише "Ведомости".

Нито ръководството на областната болница, нито чиновниците от здравното министерство, нито регионалните власти са предупредили медиците, че постъпилите пациенти са били подложени на радиоактивно облъчване. За опасността е имало само косвени признаци – пациентите са докарани чисто голи, обвити само в прозрачни пластмасови торби, разказаха петима медици от болницата. Хората, които са били в контакт с пострадалите, е трябвало да бъдат в специално защитно облекло. Отделно от това, радиационно замърсени са били и медицинските хеликоптери, и колите на Бърза помощ, и операционните блокове в областната болница на Архангелск.

mediapool.bg

Вижте още