Кламер БГ - Новини: Руски наемници от "Вагнер" се бият в Либия, установи ООН

Руски наемници от "Вагнер" се бият в Либия, установи ООН

Свят

|
Четв, 07 Май 2020г. 13:04ч.
Руски наемници от "Вагнер" се бият в Либия, установи ООН

Наемници от руската Частна военна компания "Вагнер" се бият в Либия, твърди експертен доклад на ООН за оръжейното ембарго в страната. Това е първият път, когато ООН потвърждава информации, излезли първо в американски медии, че смятаната за близка до руския президент Владимир Путин паравоенна група подкрепя либийския командир Халифа Хафтар.

Частната руска компания е предоставила между 800 и 1200 наемници в подкрепа на офанзивата на Хафтар, чиито сили се опитваха да превземат столицата Триполи повече от година, се казва в доклада, който все още не е публичен, предаде Асошиейтед прес.

Екипът от експерти на ООН, следящи прилагането на санкциите срещу Либия, заявява, че наемниците от ЧВК "Вагнер" се занимавали със специализирани военни дейности, включително насочване на артилерийски и въздушни удари, експертни контрамерки срещу електронна война и дейности като снайперски екипи. Тяхното разполагане на практика е увеличило силите на Хафтар, заявяват експертите.

Либия е обхваната от гражданска война от 2011 г., когато беше свален диктаторът Муамар Кадафи. След това страната се раздели между съперничещи си групи в източната и западната част. Офанзивата на Хафтар е подкрепяна от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. Подкрепяното от ООН правителство в Триполи има поддръжката на Турция, Италия и Катар. То използва и наемници в борбата си да защити столицата.

Наемници, предимно ветерани от войната в Либия, сега се бият и на двете страни и усложняват вече комплицирания конфликт, отбелязва АП.

САЩ: ЧВК "Вагнер" е инструмент на Кремъл

Москва отрича да е изпращала наемни войници в Либия, както и въобще в Русия да има наемни войници, тъй като това е незаконно.

Групата "Вагнер" е сенчеста частна паравоенна структура. Смята се, че хиляди нейни наемници участват в различни конфликти по света – от Сирия и Украйна до Централноафриканската република.

Висш представител на Държавния департамент на САЩ заяви пред АФП, че групата е "инструмент на кремълската политика в Либия".

През ноември 2019 г. Държавният департамент на САЩ обяви, че в Либия има "значително количество" руски редовни войски, както и наемници от "Вагнер", подкрепящи "Либийската национална армия" на Хафтар, което дестабилизира ситуацията в страната.

Екипът на ООН е установил, че наемници от "Вагнер" са в Либия от октомври 2018 г., са заявили пред АФП няколко дипломати, пожелали анонимност, тъй като докладът все още не е публичен.

Експертите не са успели да установят с точност колко наемници от групата са разположени в Либия, но оценяват, че са между 800 и 1200.

Докладът твърди за напрежение между хората от "Вагнер" и командването на Хафтар.

Стотици сирийски бойци са пристигнали от началото на годината

Екипът на ООН също така е установил, че Халифа Хафтар получава помощ от сирийски бойци, което още повече усложнява конфликта.

През февруари Турция заяви, че протурски настроени сирийци се бият в Либия в подкрепа на международно признатото Правителство на националното съгласие.

Хафтар отвори консулство в Дамаск, където режимът на сирийския президент БашарАсад е подкрепян от Русия.

Докладът на ООН казва, че сирийските наемници сега се бият за Хафтар, макар и да не може да се каже точно той е отговорен за финансирането и подготовката им.

Близо 2000 бойци са пристигнали в Либия от началото на тази година с поне 33 полета, извършени от частната сирийска авиокомпания Cham Wings Airlines.

Примирието в Либия, постигнато през януари с посредничеството на Турция и Русия, многократно се нарушава.

ООН не препоръчва санкции или каквито и да е действия срещу наемниците

Сегашният доклад на екипа на ООН актуализира последния годишен доклад на организацията от декември, когато бе отчетено присъствието в Либия на чужди въоръжени групи от Чад и Судан, но не се споменаваше "Вагнер".

Докладът обаче не препоръчва санкции срещу наемническите групи, нито пък предприемането на някакви действия срещу участието им в конфликта.

Доклад на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, който във вторник е внесен в Съвета за сигурност, също споменава за външни наемници, но не ги идентифицира, нито препоръчва някакви действия срещу тях, предаде АФП, която разполага с документа.

mediapool.bg