Кламер БГ - Новини: Руски милиардер е плащал за протести срещу новото име на Македония

Руски милиардер е плащал за протести срещу новото име на Македония

Свят

|
Четв, 19 Юли 2018г. 14:22ч.
Руски милиардер е плащал за протести срещу новото име на Македония

Руски милиардер, който живее в Гърция и е бивш депутат в руската Държавна Дума, е превел поне 300 000 евро на опонентите на новото име на Македония. Това пише сайтът на организацията "Проект за репортажи за организираната престъпност и корупция". Автор е македонският журналист Сашка Цветковска, а сдружение на разследващите журналисти участва и в разкриването на т.нар. Досиета от Панама.

Руският милиардер е Иван Савиди, който от години живее в Гърция и е собственик на футболния отбор ПАОК (Солун). В началото на тази година Савиди нахлу въоръжен на терена в самия край мача ПАОК–АЕК заедно със своите бодигардове. След този случай му бе забранено да посещава футболни мачове в Гърция за неопределено време.

В Македония той също е решил да работи с футболни хулигани, след като са засечени плащания към ултраси от агитката на Вардар (Скопие), които неотдавна предизвикаха безредици по улиците на македонската столица.

В края на миналата седмица македонският премиер Зоран Заев обвини "гръцки бизнесмен" със симпатии към интересите на Русия, за това, че е финансирал безредици срещу промяната на името, от което зависи и това дали страната ще може да влезе в ЕС и НАТО. Сега документи на вътрешното министерство разкриват, че Савиди е източник на поне част от плащанията.

Парите на Савиди са отишли към повече от десет македонски политици от различни партии, при членове на основани неотдавна организации на радикални националисти, както и при футболните хулигани.

В деня на подписването на споразумението за името между Гърция и Македония около 1500 души протестираха пред парламента в Скопие с призиви премиерът Зоран Заев да подаде оставка. Срещу сградата на парламента бяха хвърлени коктейли "Молотов" и в сблъсъците с полицията бяха арестувани 26 души.

Миналата седмица Гърция изгони двама руски дипломати заради това, че са плащали на противници на споразумението. Парите са били прехвърлени със серия банкови трансфери, а част от тях са били пренесени на ръка през границата. Пари са получили ултраси, свързани с фен клуба "Комити", участвали в протестите. Десетина от тях са били арестувани и някои са потвърдили, че са получили в брой от парите на Савиди, но други са отричали подобна операция. Москва отрича да има нещо общо със събитията.

Македонските разследващи журналисти посочват, че ултрас фракцията на "Вардар" - "Комити" е известна с връзките си с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски. И в миналото те са били използвани за провокиране на "политическо насилие".

Собственик на "Вардар" е руският милионер от Ростов на Дон Сергей Самсоненко. Сега Самсоненко живее в Скопие и е почетен консул на Русия в Битоля.

На футболния хулиган и лидер на "Комитите" Александар "Зути" Колевски е забранено от няколко дни да влиза в Гърция, защото представлява "заплаха за общественото спокойствие и ситурност, вътрешната сигурност и международните отношения на Гърция. Той отрича да е получавал пари и настоява, че не заплашва никого и че е просто един фен на "Вардар".

mediapool.bg