Кламер БГ - Новини: Русия "приятно ще изненада" световните военни сили със свръхзвукови оръжия

Русия "приятно ще изненада" световните военни сили със свръхзвукови оръжия

Свят

|
Нед, 14 Юни 2020г. 18:06ч.
Русия "приятно ще изненада" световните военни сили със свръхзвукови оръжия

Русия скоро ще е в позиция да отвърне на свръхзвуковите оръжия, разположени в други страни, заяви руският президент Владимир Путин в неделя и добави, че страната му изпреварва САЩ в разполагането на нови видове оръжия.

Той обеща "приятно да изненада" световните военни сили с това, че докато и те се сдобият със свръхзвукови оръжия, Русия вече ще разполага със средства за борба с тях.

"Това е уникалното в нашето днешно положение", каза Путин в интервю за телевизия "Росия". Добави, че наличието на свръхзвукови оръжия у Русия обезсмисля огромните разходи на други страни за възпиране на Москва.

Запитан как е можело да се предвиди нуждата от нови оръжия, руският лидер обясни: "Щом САЩ заявяват, че излизат от Договора за противоракетна отбрана, значи е трябвало въз основа на това да градим свои планове, да гарантираме безусловна сигурност на Русия".

"Винаги казвам, че водещите военни сили в света безспорно ще притежават същите оръжия, каквито има днес Русия. Имам предвид свръхзвуковите оръжия. Но засега от 2018 г. насам никой още не се е сдобил с тези оръжия", допълни той.

mediapool.bg