Кламер БГ - Новини: Роскосмос иска да прати космонавти до МКС с Crew Dragon

Роскосмос иска да прати космонавти до МКС с Crew Dragon

Свят

|
Нед, 31 Май 2020г. 15:44ч.
Роскосмос иска да прати космонавти до МКС с Crew Dragon

Руската космическа агенция (Роскосмос) иска да изпрати руски космонавти на Международната космическа станция (МКС) с космическия кораб Crew Dragon на частната компания SpaceX на Илон Мъск. Това съобщи изпълнителният директор на руската държавна корпорация по пилотираните космически програми Сергей Крикальов в неделя пред изданието "Подем".

По думите му такава идея се обсъжда на работно равнище, но той не пожела да разкрие подробности за преговорите.

За изпращането на руски космонавти Crew Dragon трябва да бъде сертифициран, пояснява Крикальов: "За да бъдат сертифицирани полетите, трябва да наберат количество полети. Това не е много голямо количество. Ние просто трябва да сме уверени, че те летят навреме и надеждно. И точно такива изисквания предявиха към нас американците, когато започнаха да летят на наши кораби, така че това е нормално за работни отношения."

На 30 май SpaceX осъществи първия старт на Crew Dragon с екипаж на борда.

Руската космическа агенция, която досега единствена можеше да изпрати космонавти до МКС, поздрави в неделя американската частна компания за успешния старт на пилотирания полет.

Това е първият от девет години пилотиран полет, осъществен от територията на САЩ на американски космически кораб. НАСА прекрати пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата на космическите совалки "Space Shuttle".

Оттогава насам руският космически кораб "Союз" бе единственият, който транспортираше екипажи до МКС от космодрума Байконур в Казахстан.

"Искам да поздравя нашите американски колеги", заявява Крикальов в специално обръщение, публикувано на страциата на Роскосмос в Туитър.

"Успехът на мисията ще ни предостави допълнителни възможности, които ще са от полза за цялата международна програма" казва той.

Международната космическа станция е най-скъпоструващият обект, построен от човечеството. Тя е изградена на ниска околоземна орбита - приблизително 360 км над земята и се движи със скорост 27743 км. в час.

mediapool.bg