Кламер БГ - Новини: Разцепление в опозиционния съюз в Турция два месеца преди изборите

Разцепление в опозиционния съюз в Турция два месеца преди изборите

Свят

|
Пет, 03 Март 2023г. 20:20ч.
Разцепление в опозиционния съюз в Турция два месеца преди изборите

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Два месеца преди президентските избори в Турция една от шестте партии, които влизат в опозиционния съюз, го напусна днес за изненада на наблюдателите на турската политика, съобщава ДПА.

Мерал Акшенер, лидер на дясната "Добра партия", заяви на пресконференция, че съжалява, че алиансът е загубил способността си да отразява волята на хората и затова го напуска.

Т. нар. Шесторна маса – както е известен в Турция опозиционният блок, е рядко срещана комбинация от социалдемократи и десни и ислямски консерватори, коментира ДПА.

Опозиционният съюз обещава връщане към парламентарно управление, с което да се сложи край на президентската система, при която президентът Реджеп Тайип Ердоган се радва на широкообхватни правомощия от 2018 г. насам.

Алиансът се разцепи, след като не успя да се споразумее за общ кандидат, който да се противопостави на Ердоган, посочва ДПА, цитирана от БТА.

"Добра партия“ на Мерал Акшенер беше предложила кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и кмета на Анкара Мансур Яваш заради добрите им рейтинги в социологическите проучвания. И двамата са политици от най-силната опозиционна партия – Народнорепубликанската.

Това предложение не бе прието, каза на пресконференция днес Акшенер, като посочи, че останалите партии са се обединили около кандидатурата за президент на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу.

"Личните амбиции бяха предпочетени пред Турция", каза Акшенер, чиято партия е втората по големина в опозиционния съюз.

Тя допълни, че не за това е била създадена "Добра партия“.

Шесторната маса обсъжда вчера повече от пет часа общия кандидат за президент и след преговорите излезе със съобщение, в което се казваше, че е постигнато съгласие за общ кандидат, отбелязва Ройтерс.

В съобщението се посочваше, че общият кандидат на опозицията ще бъде обявен в понеделник, 6 март.

След срещата на Шесторната маса вчера Акшенер отиде в централата на "Добра партия“ и проведе среща с лидери на формацията, продължила до ранните часове на днешния ден. Днес тя отново се срещна с партийни представители, след което даде пресконференция, пояснява Ройтерс.

"От вчера Шесторната маса загуби способността си да отразява волята на хората чрез своите решения“, каза Акшенер.

"Това вече не е платформа, чрез която може да бъдат обсъждани потенциални кандидати, а маса, на която се подпечатва една-единствена кандидатура“, каза тя.

Акшенер призова кметовете на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Яваш „да изпълнят своя дълг“ като се кандидатират.

Новината за разцеплението в опозиционния блок идва само 10 седмици преди планираните за 14 май избори. Този развой на събитията не бе очакван, тъй като партиите преговаряха помежду си в продължение на година, отбелязва ДПА.

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу омаловажи изявлението на Акшенер, информира още Ройтерс.

"Не се притеснявайте, всичко ще си дойде на мястото“, каза Кълъчдароглу, цитиран от турски медии.

Опозицията в Турция отдавна не успява да предложи сериозен кандидат срещу президента Ердоган, който е на власт повече от две десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Опозиционните партии започнаха да си сътрудничат по-тясно, след като успяха да спечелят местните избори през 2019 г., поемайки контрола в големи градове, сред които Истанбул и Анкара.

Излизането на "Добра партия“ от т. нар. Шесторна маса е удар върху усилията на опозицията да създаде обединен фронт срещу Ердоган, коментира Волфганго Пиколи, съпрезидент на консултанската група Тенео.

"Точно както се случва през последните 20 години, опозицията се оказва най-големият актив на президента Тайип Ердоган“, коментира Пиколи, според когото след разногласията в опозиционния съюз Ердоган е в много по-добра позиция за изборите на 14 май.

mediapool.bg