Кламер БГ - Новини: Първи уикенд без стрелба в Ню Йорк от четвърт век насам

Първи уикенд без стрелба в Ню Йорк от четвърт век насам

Свят

|
Вт, 16 Окт 2018г. 12:35ч.
Първи уикенд без стрелба в Ню Йорк от четвърт век насам

За пръв път от 25 години насам полицията в Ню Йорк съобщи, че не е регистрирала нито една стрелба през целия уикенд, предаде във вторник АФП.

"Изкарахме петък, събота и неделя без нито една стрелба, нито убийство. Това се случва за първи път от десетилетия и е нещо, с което не само нюйоркската полиция, но и всички нюйоркчани могат да се гордеят", обяви началникът на местната полиция Джеймс О'Нийл.

Последният подобен случай в мегаполиса с население от 8.5 млн. души е бил през далечната 1993 г., когато отново няма регистрирана стрелба в рамките на един уикенд.

Настоящият "прозорец" е засечен между 11.37 ч. (18.37 ч. българско време) в четвъртък, когато шофьор е бил ранен зад волана на колата си в Бруклин, и 13.15 ч. (20.15 ч. Българско време) в понеделник, когато мъж е бил прострелян в крака в Бронкс.

Полицията в Ню Йорк отбелязва, че от началото на годината до 7 октомври се наблюдава цялостно намаляване на броя на простреляните в града, спрямо същия период за м.г. – около 600 души, което е с 1.1% по-малко от 2017 г.

Броят на убийствата обаче се е увеличил т.г., след като миналата бе отчетено най-ниското равнище от 50-те години на миналия век – общо 292 покушения. През първата половина на т.г. в града са били регистрирани 147 убийства – с 8% повече спрямо същия период през 2017 г. Повечето от тях са били извършени в няколко квартала в Бруклин и Бронкс, добавя АФП.

mediapool.bg