Кламер БГ - Новини: Демократите печелят Kамарата на представителите и поставят Тръмп в нова ситуация

Демократите печелят Kамарата на представителите и поставят Тръмп в нова ситуация

Свят

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 12:23ч.
Демократите печелят Kамарата на представителите и поставят Тръмп в нова ситуация

Демократите печелят долната камара на американския конгрес, докато Републиканската партия на Доналд Тръмп засилва контрола си в Сената след междинните избори във вторник, считани за първа национална "присъда" на президентския мандат на Тръмп. След две години еднопартиен републикански контрол, Вашингтон се връща към разделено управление, което вещае проблеми за оставащите две години от мандата на Тръмп.

Мнозинството на демократите в Камарата на представителите ще блокира по-нататъшните консервативни законодателни инициативи на президента, но освен това се очаква вихрушка от нови конгресни разследвания по отношение бизнес сделки на Тръмп, управлението на федералните агенции и твърденията за сговор на предизборния му щаб с Русия в кампанията през 2016 г.

Републиканците очаквано успяха да запазят мнозинството си в Сената. Oсвен това според СиЕнЕн те могат да спечелят 21 губернатори от общо 36 щата, в които се проведе такъв вот.

Самият Тръмп се позиционира като основната фигура на изборите, след като обиколи страната и заяви пред привържениците си, иска междинните избори да са референдум за неговото управление. Избирателите дадоха ясен отговор: 64% заявиха, че той е фактор за техния вот и че повечето от тях са отишли да гласуват, за да изразят недоволството си от него, а не подкрепа, според проучване на AP VoteCast в преди вота и в деня на провеждането му.

Тръмп обаче приветства резултатите като "огромен успех" .

Tremendous success tonight. Thank you to all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 ноември 2018 г.

Сложната система на контрол и баланс в САЩ обаче може да превърне в кошмар оставащата част от мандата му , тъй като отсега нататък политическите му амбиции ще се сблъскват с мнозинството на демократите в долната камара. При желание те ще могат да стартират дори процедура по импийчмънт на Тръмп, която обаче е обречена неуспех заради контрола на републиканците в Сената. Лидерът на Демократическата партия Нанси Пелоси в долната камара изключи внасянето на импийчмът – засега.

Резултатите са отражение на дълбокото разделение сред американците спрямо Тръмп, както и по всички важни за страната теми като здравеопазване, миграция и пр.

Междинните избори ще се запомнят и с исторически победи за представители на малцинствата.

Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, а демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса.

Знакови победи на демократите

Демократите си осигуриха най-малко 218 от общо 435 места в Камарата на представителите. Според прогнозни данни на Си Ен Ен демократите дори получават 221 места, а републиканците - 199.

Първите резултати от произведените избори показват, че демократите са спечелили ценни победи.

Телевизиите СиЕнЕн и ЕнБиСи съобщиха, че е сигурна победата на демократката Дженифър Уекстън срещу досегашната представителка в Камарата на представителите от този окръг във Вирджия Барбара Къмсток.

БиБиСи отбелязва, че това е голяма победа за демократите, тъй като районът е бил под контрола на републиканците 40 години.

Друга знакова победа за демократите извоюва 77-годишната Дона Шалала, която успя да победи във Флорида кандидатката на републиканците Мария Салазар.

Очаква се и победа на 29-годишната демократка от Ню Йорк Александрия Оказио-Кортез, която ще стане най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ.

Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите и на работниците. Тя се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството и за въвеждане на минимална заплата от 15 долара на час.

.@Ocasio2018 just became the youngest woman elected to Congress. Ever.

This is history. So proud of you, Representative-Elect Alexandria Ocasio-Cortez! pic.twitter.com/LeqSpHbznL

— Latino Victory (@latinovictoryus) November 7, 2018

Според данни на СиБиEС Демократическата партия ще спечели 224 от общо 435 места в Камарата на представителите. Така демократите ще имат мнозинство за пръв път от осем години.

BREAKING: Democrats will take control of the US House, gaining new power to challenge President Trump, CNN projects https://t.co/iJllsJrczq #CNNElection pic.twitter.com/xqSpTk6wFk

— CNN Breaking News (@cnnbrk) November 7, 2018

В исторически план повечето американски президенти са губили част от подкрепата си на първите междинни избори. Контролирайки Камарата на представителите, демократите ще могат да блокират законодателните инициативи на Доналд Тръмп и републиканците.

"Благодарение на вас, утре ще бъде нов ден за Америка”, заяви тържествуващата Нанси Пелози, лидер на демократите в Камарата на представителите.

Допитване на Ройтерс и агенция Ипсос показва, че демократите дължат победата си в долната камара на жените, младите хора и латиносите.

Петдесет и пет процента от жените са казали, че са подкрепили кандидат демократ тази година. През 2014 г. те са били 49 процента. Тридесет и три процента от латиносите са подкрепили също кандидат на демократите на изборите, което е повече в сравнение с 2014 г. Шейсет и два процента от младите хора на възраст 18-34 години са подкрепили демократите, а 34 процента - републиканците. През 2014 г. 54 процента от младите подкрепиха демократите, а 36 процента републиканците.

Републиканците засилват контрола върху Сената

Републиканците, които досега имаха мнозинство в Сената на американския Конгрес, го запазват и дори го разширяват, показват прогнозни резултати от вчерашните междинни избори.

Според прогнозите резултати републиканците са успели да вземат четири места от демократите в частичните избори за Сената. Демократите трябваше да бранят 10 сенаторски места в щати, които поддържат републиканския президент Доналд Тръмп.

Демократите успяха да устоят в Западна Вирджиния и в Ню Джърси, но загубиха в ключовия щат Индиана, а после и в Мисури и Северна Дакота.

Републиканците регистрираха ценна победа в Тексас, където Тед Круз запази мястото си въпреки милионите долари, похарчени за кампанията на неговия съперник, демократа Бето О'Рорк. Във Флорида бившият губернатор Рик Скот победи демократа Бил Нелсън.

Очаквано бившият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни влиза в Сената от Юта.

В Мисисипи нито един от двамата кандидати не успя да премине прага от 50 процента от гласовете и ще има нов вот в края на ноември.

Досега сенаторското място там беше в ръцете на републиканците.

В Сената има 100 места. Вчера избирателите гласуваха за подновяване на една трета от сенаторите - 35 места, с мандат от 6 години.

Така републиканците ще могат да наложат всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд.

След 2 години обаче, когато отново ще бъде подменена 1/3 от горната камара на Конгреса в САЩ, републиканците ще имат да защитават повече места.

Демократите Елизабет Уорън (Месачузетс), Тим Кейн (Вирджиния), Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) лесно са били преизбрани за сенатори.

Преизбран е и независимият сенатор Бърни Сандърс.

Представители на малцинствата в САЩ постигнаха победи на междинните избори

Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, съобщи Франс прес.

Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън. През 2015 г. Кейт Браун стана първата бисексуална губернаторка, избрана в Орегон, а друг губернатор - Джим Макгрийви от Ню Джърси - разкри, че е хомосексуaлен, преди да подаде оставка през 2004 г.

Демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана вчера първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса.

Илхан Омар и Рашида Тлаиб станаха вчера първите мюсюлманки, избрани в Конгреса.

Двете демократки - съответно от Минесота и Мичиган - влизат в Камарата на представителите.

"Успяхме заедно. Благодаря!", написа в "Туитър" Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: "Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах".

В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay.

Изборният ден премина с много технически проблеми, дълги опашки и нерви, но американските власти съобщиха, че няма пробиви в изборната инфраструктура.

За какво гласуваха американците?

Американците избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания.

Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49.

Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те са ключови за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години.

*Очаквайте подробности.

mediapool.bg