Кламер БГ - Новини: Ухан празнува: За пръв път нито един нов случай на коронавирус

Ухан празнува: За пръв път нито един нов случай на коронавирус

Свят

|
Четв, 19 Март 2020г. 15:55ч.
Ухан празнува: За пръв път нито един нов случай на коронавирус

Централният китайски град Ухан, епицентър на епидемията от коронавируса в Китай, не е регистрирал за пръв път нито един нов случай на заразяване. За първи път от януари насам няма регистриран нито един новозаразен и в цялата провинция Хубей.

Същевременно привнесените случаи в Китай бележат рекордно увеличение, а по този показател води столицата Пекин, предаде Ройтерс.

Привнесените отвън инфекции представляват и всички новопотвърдени случаи в континентален Китай. Това поставя властите под още по-голям натиск да проверяват внимателно пътуващите по основните транспортни възли.

За вчерашния ден в континентален Китай има 34 новопотвърдени случая, съобщи китайската Национална здравна комисия. Предишния ден те бяха двойно по-малко, 13.

От тези 34 привнесени инфекции, 21 от случаите са в Пекин.

С това общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай дотук е 80 928.

Към края на вчерашния ден броят на починалите в континентален Китай е бил 3245, с осем повече от предишния ден.

В централната провинция Хубей има осем нови смъртни случая, шест от които са в столицата на провинцията - Ухан.

Южна Корея съобщи днес за 152 нови случая на коронавирус, с което националният брой там става 8565, съобщи Корейският център за контрол и превенция на заболяванията.

Преди това в продължение на четири последователни дни до вчера Южна Корея отчиташе по по-малко от 100 нови инфекции.

Броят на починалите в Иран от коронавируса е достигнал в четвъртък 1284, а заразените вече са 18 407. Това съобщи днес министерството на здравеопазването на най-силно засегнатата от епидемията страна в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Разпространяването на вируса помрачи празненствата в Иран за посрещането на Новруз, персийската Нова година, които започват утре. Властите приканиха хората да си стоят у дома и да не предприемат пътувания за празника.

Говорител на здравното министерство каза, че в Иран на всеки десет минути умира по един човек от заболяването, причинено от вируса, и се заразяват още 50 души.

В Иран са затворени училищата и университетите и са забранени събиранията на хора за спортни, културни и религиозни прояви. Заради заплахата от вируса няма да се състоят и ежегодните чествания за иранската ядрена програма. По разпореждане на президента Хасан Рохани от днес за срок от 15 дни се затварят всички търговски обекти освен магазините за хранителни продукти и аптеките.

mediapool.bg