Кламер БГ - Новини: Путин насрочи Парадът на победата за 24 юни

Путин насрочи Парадът на победата за 24 юни

Свят

|
Вт, 26 Май 2020г. 16:12ч.
Путин насрочи Парадът на победата за 24 юни

Руският президент Владимир Путин обяви на съвещание с министъра на отбраната Сергей Шойгу, че парадът по случай Деня на победата (9 май) ще се състои на 24 юни, предаде ТАСС.

"Заповядвам да започне подготовката за военния парад в чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война в столицата на Русия Москва и в други градове. Ще го направим на 24 юни, в деня, в който през 1945 година се е състоял легендарният, историческият парад на победителите, когато по Червения площад са минали бойци, сражавали се край Москва и защитавали Ленинград, щурмували Берлин", нареди държавният глава.

Путин нареди на Шойгу да се избегнат всякакви рискове за здравето на участниците в парада. "Нареждам ви да осигурите условия за максимална безопасност при подготовката и провеждането на парада. Рисковете за участниците трябва да бъдат сведени до минимум и дори изключени", заяви той.

Президентът каза също, че шествието "Безсмъртен полк" ще се състои в традиционния си вид на 26 юли.

В този ден Русия ще отбележи също Деня на военноморския флот, който в последните години бива съпроводен с военноморски паради. Главният от тях се организира в Санкт Петербург.

Путин обясни, че е сметнал организирането на парада за възможно, тъй като ситуацията в повечето райони на страната и във въоръжените сили остава стабилна след пика на инфекциозните заболявания.

Позовавайки се на специалистите, той днес обяви, че пикът в разпространението на коронавируса в Русия е преминал.

По данни на федералния оперативен щаб за борба с коронавируса в Русия са регистрирани 362 342 случая на заразяване, оздравели са 131 129 души, а 3807 са починали. За информация за положението в страната правителството създаде платформата стопкоронавирус.рф.

mediapool.bg