Кламер БГ - Новини: Проучване: Байдън с малка преднина пред Тръмп в ключови щати

Проучване: Байдън с малка преднина пред Тръмп в ключови щати

Свят

|
Четв, 22 Окт 2020г. 11:19ч.
Проучване: Байдън с малка преднина пред Тръмп в ключови щати

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън изглежда набира преднина пред президента Доналд Тръмп и в щата Флорида, където седмица по-рано двамата бяха в рамките на статистическата грешка, сочи допитване на Ройтерс и института Ипсос.

Двамата кандидати са с изключително близки резултати и в друг ключов щат - Аризона.

Допитванията на Ройтерс и Ипсос са извършени в шест решаващи за изхода на изборите щати - Уисконсин, Пенсилвания, Мичиган, Северна Каролина, Флорида и Аризона.

На национално ниво Байдън има 9 пункта преднина пред Тръмп сред избирателите, които казват, че вероятно ще гласуват - 51 на 42 процента от анкетираните в периода 16-20 октомври.

Във Флорида 50 процента от запитаните гласуват за Байдън, а 46 процента за Тръмп. В предишни анкети съотношението е било 49 процента за Байдън и 47 процента за Тръмп. 50 процента смятат, че Байдън би се справил по-добре в борбата с пандемията от новия коронавирус, а 42 процента са на това мнение за Тръмп. 51 процента смятат, че Тръмп е по-добър в ръководенето на националната икономика, а 45 процента предпочитат Байдън.

В Аризона Байдън е подкрепен от 49 процента от запитаните, а Тръмп от 46 процента, като разликата между двамата е в рамките на статистическата грешка и се приема, че в тази надпревара те са с изравнени сили. В предишни анкети Байдън е бил с 50 процента подкрепа, а Тръмп с 46 процента. По показателя за справяне с коронавируса подкрепата е 49 процента за Байдън и 43 процента за Тръмп, а за по-доброто управление на икономиката Тръмп е подкрепен от 48 процента, а Байдън от 45 процента.

В Мичиган Байдън е подкрепен от 51 процента от запитаните, а Тръмп от 44 процента. Предишната седмица разликата е била 51 на 43 процента в полза на Байдън. За справянето с коронавируса Байдън води на Тръмп с 52 на 40 процента, а в икономиката Тръмп води на Байдън с 48 на 45 процента.

В Северна Каролина Байдън има 49 процента подкрепа, а Тръмп 46 процента, което означава статистически изравнени сили, като в предишното допитване, където Байдън е бил с 48 процента, а Тръмп с 47. За борбата с коронавируса 49 процента предпочитат Байдън, а 45 процента - Тръмп. За управлението на икономиката 51 процента предпочитат Тръмп, а 43 процента - Байдън.

В Пенсилвания 49 процента от анкетираните подкрепят Байдън, а 45 процента Тръмп. Предишната седмица Байдън е водел на Тръмп с 51 на 44 процента. В борбата с коронавируса Байдън води на Тръмп с 49 на 41 процента, а в икономиката Тръмп води на Байдън с 51 на 42 процента.

В Уисконсин Байдън е подкрепен от 51 процента от запитаните, а Тръмп от 43 процента. Предишната седмица Байдън е водел с 51 на 44 процента. За справянето с коронавируса 51 процента предпочитат Байдън, а 38 процента - Тръмп. При управлението на икономиката 47 процента предпочитат Тръмп, а 45 процента - Байдън.

Допитванията са проведени онлайн в периода 13-19 или 14-20 октомври сред по около 1000 души от всеки щат, като някои от анкетираните вече са пуснали бюлетини на предварително гласуване за изборите на 3 ноември. Статистическата грешка е 4 процентни пункта.

mediapool.bg