Кламер БГ - Новини: Протестни акции и възмущение след ареста на разследващ журналист в Москва

Протестни акции и възмущение след ареста на разследващ журналист в Москва

Свят

|
Пет, 07 Юни 2019г. 19:31ч.
Протестни акции и възмущение след ареста на разследващ журналист в Москва

В Москва и други руски градове журналисти протестират срещу ареста на колегата им Иван Голунов, когото полицията подозира в изготвяне и разпространение на наркотици. Голунов обяви ареста си за провокация, а онлайн изданието "Медуза", в което той работи, свързва случилото се с журналистическата му дейност.

В подкрепа на Голунов се провеждат демонстрации пред московското полицейско управление, където в петък бяха задържани 12 човека, съобщават различни руски медии.

В изявлението на "Медуза" се казва, че изданието не се съмнява в невинността на Голунов и че арестът е свързан с журналистическата му работа: "Знаем, че през последните месеци Ваня получаваше заплахи; знаем с какви подготвяни текстове; досещаме се от кого".

Голунов е известен с разследванията си за работата на кметството в Москва и по-специално за зам.-кмета Пьотр Бирюков и семейството му.

Главният редактор на "Медуза" Иван Колпаков съобщи пред Интерфакс, че през последната година Голунов редовно е получавал заплахи по различни поводи. "Всички ние сме 100% уверени, че наркотиците, открити у Иван и в дома му, са били подхвърлени. Иван никога не е употребявал наркотици, а още по-малко ги е разпространявал", заяви Колпаков.

Междувременно московската полиция призна, че не всички снимки, публикувани в петък на сайта на руското полицейско управление, са били направени в дома на кореспондента на "Медуза" Иван Голунов. В съобщението, публикувано в петък, се казва, че само една от снимките е направена при обиска в дома на задържания. "Останалите снимки, поместени днес на сайта, са направени в рамките на проведени оперативни мероприятия и следствени действия по пресичане дейността на група лица, занимаващи се с разпространение на наркотици в Московския регион, във връзка с която се проверява задържаният", се казва в съобщението.

Полицията допълва, че във връзка с допусната неточност е образувана проверка.

Независимият профсъюз на журналистите и работещите в медиите призова Голунов да бъде незабавно освободен.

Съветът за развитието на гражданското общество и правата на човека (СПЧ) към президента на Русия се обърна към прокуратурата в Москва и главното полицейско управление с молба да провери законни и обосновани ли са действията на полицията при задържането на журналиста.

"СПЧ е обезпокоен от задържането на Иван Голунов, именно затова, защото той е разследващ журналист. И първото, което естествено идва наум, е подозрението, че е преследван именно заради журналистическата му дейност", заяви председателят на съвета Михаил Федотов.

Независимият телевизионен канал "Дождь" посочва, че Иван Голунов дълго е работил за тази медия и са осъществили няколко съвместни разследвания.

"В разследванията на Иван Голунов почти нямаше политика – чисти числа, илюстриращи икономическите престъпления на чиновници и свързания с властта бизнес", се казва в изявлението.

"Никога не е имало повод да се съмняваме в неговата квалификация и честност, затова пък поводите да се съмняваме в квалификацията и честността на сътрудниците на Министерството на вътрешните работи са повече от достатъчни. И епизодът със задържането на Голунов и публикуването на съмнителни снимки е още един повод", изтъква редакцията на "Дождь".

Демян Кудрявцев, член на съвета на директорите на "Бизнес Нюз Медиа" и учредител на в. "Ведомости", заяви:

"Задържането на Голунов, очевидната фалшификация на доказателствата, нарушената процедура при задържането, побоят – всичко това безусловно е не просто възпрепятстване на неговата професионална дейност, но и отмъщение за вече направени разследвания и написани статии. Остатъците от независими медии в Русия и сътрудниците на рускоезичните издания в чужбина все по-често се сблъскват с преки заплахи и физически натиск от страна на силовите органи: от отнемане на акредитации до покушения".

След като още редица публични фигури се обявиха в защита на арестувания журналист, главният прокурор на Русия Юрий Чайка коментира: "Сега за пръв път чувам това. Аз не знам какво става там".

Сред задържаните, които са протестирали в подкрепа на Голунов, са журналистът и депутат от местния парламент Иля Азар, кореспондентът на "Новая газета" Павел Канигин, бившият редактор от "Медуза" Александър Горбачов, медиа директорът на Sports.ru Александър Поливанов, писателят Виктор Шендерович и литературният критик Анна Наринская. По-късно правозащитникът Павел Чиков съобщи, че по негова информация задържаните журналисти са били освободени.

Представителството на ЕС в Русия коментира: "Внимателно следим делото среку Иван Голунов. Придаваме голямо значение на свободата на медиите и свободата на словото и очакваме да се спазват принципите на справедлив съдебен процес и върховенство на закона".

mediapool.bg