Кламер БГ - Новини: Протестиращите в Хонконг отхвърлиха офертата за диалог с управляващите

Протестиращите в Хонконг отхвърлиха офертата за диалог с управляващите

Свят

|
Вт, 20 Авг 2019г. 15:58ч.
Протестиращите в Хонконг отхвърлиха офертата за диалог с управляващите

Организаторите на протестите в Хонконг отхвърлиха днес плана на главния администратор на китайския специален административен район Кари Лам да създаде платформа за диалог. Те определиха това като клопка, чиято цел е да губи време, предаде Асошиейтед прес.

Представители на Гражданския фронт за човешки права отговориха на обявеното от Кари Лам незабавно създаване на "платформа за комуникация", чрез която да бъдат уредени различията и да бъде сложен край на протестите.

Уон Икмо, един от водещите представители на организацията, каза, че Лам "всъщност с нищо не реагира" на исканията на протестното движение, включващи истинска демокрация, оставката й и независимо разследване на твърденията за полицейска бруталност.

"Не вярваме на Кари Лам, не вярваме на лъжите й", заяви той.

Джими Шам, друг представител на фронта, посочи, че ако Лам иска диалог, тя трябва да дойде на някой от протестите.

Гражданският фронт за човешки права организира няколко масови антиправителствени митинга, които през последните месеци събраха огромни множества, докато много други организации, които се присъединиха към нямащото лидери движение, организираха свои собствени прояви.

По-рано днес Лам заяви, че създава платформа за комуникация, чрез която да бъдат уредени различията в града след месеци на антиправителствени протести.

Главният администратор на Хонконг добави, че комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата ще проучи причините за протестите и отговора на полицията.

В неделя движението организира масов, но мирен митинг, след като предишните протести бяха белязани от насилие. Лам и други представители на властите обвързаха диалога с условието протестното движение да остане мирно.

mediapool.bg