Кламер БГ - Новини: Демонстранти проникнаха със сила в парламента в Хонконг

Демонстранти проникнаха със сила в парламента в Хонконг

Свят

|
Пон, 01 Юли 2019г. 18:26ч.
Демонстранти проникнаха със сила в парламента в Хонконг

Група протестиращи в Хонконг успя да проникне в сградата на законодателния орган след като счупи стъклата на прозорци и разбиха металните заграждения, предаде Асошиейтед прес.

Полицията изглежда отстъпи тази вечер пред протестиращите, очевидно, за да избегне конфронтация.

Телевизионен канал в Хонконг излъчи кадри как демонстранти с каски преминават през контролно-пропусквателен пункт и продължават като разбиват метални врати, за да се опитат да достигнат по-навътре в сградата.

Десетки маскирани протестиращи, повечето размахващи импровизирани щитове, проникнаха в Законодателния съвет, след като в продължение на часове го атакуваха, се видя от кадри на телевизия Кейбъл нюз, предаде Франс прес.

Силите на реда в сградата, които преди това използваха лютив газ, за да ги отблъснат, очевидно са се изтеглили по-навътре в зданието, посочва АФП.

Междувременно, десетки хиляди други демонстранти преминаха през града с искане за разширяване на демокрацията в деня на 22-ата годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай.

Протестиращите изтъкват, че правителството в Хонконг не откликва на исканията им за цялостно оттегляне на спорните закони за екстрадиция и за оставка на регионалния ръководител на Хонконг Кари Лам.

Лам каза по-рано днес, че ще се постарае да се вслушва по-добре в гласовете на младите хора, но се противопостави на призивите да се оттегли.

Сградата на регионалния парламент бе в епицентъра на протестите през последните седмици, организирани срещу внесен от правителството проектозакон, разрешаващ екстрадициите към континенталната част на Китай.

"През последните няколко години хората стават по-активни, защото видяха, че мирният подход не работи", заявява Чън, 24-годишен участник в протеста.

В опита за проникване в парламента днес участваха само малка част от хилядите протестиращи, които блокираха тази сутрин главни улици пред правителствения комплекс на Хонконг, отбелязва ДПА. Те се събраха въпреки горещината от 33 градуса.

Организаторите на протестното шествие в централната част на Хонконг промениха крайната му точка поради сблъсъците в близост до регионалния парламент, предаде Асошиейтед прес.

Полицията бе поискала от организаторите да спрат шествието, но те отказаха, и хиляди хора се събраха в парка Виктория, за да се включат в него.

Правителството на Хонконг отбеляза 22-та годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай. Церемония по издигане на флага се състоя при повишени мерки за сигурност тази сутрин, а полицията използва щитове, за да отблъсне демонстрантите, блокирали близка улица.

Хонконгските лидери и присъстващите гости проследиха церемонията в градския конгресен център, вместо навън, както е обикновено. Правителството изтъкна като причина лошото време след лек дъжд по-рано сутринта.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам каза, че поредицата протести, в които се включиха стотици хиляди студенти и други участници, са ѝ показали, че трябва да се вслушва повече в гласа на младежта и народа. Хонконгската ръководителка беше подложена на унищожителни критики за опита ѝ да прокара закон, който би позволил екстрадицията на заподозрени, за да бъдат съдени в континентален Китай.

"Това ме накара напълно да осъзная, че като политик трябва постоянно да си напомням за необходимостта да разбирам обществените настроения правилно", заяви тя в петминутната си реч на събитието.

Лам изтъкна, че намеренията на управляващите са добри. Тя увери, че ще си вземе поука и ще гарантира, че в бъдещата си работа правителството ще се старае да бъде по-близо до хората и да реагира на исканията, мненията и вижданията на обществеността.

mediapool.bg