Кламер БГ - Новини: Протест в Москва въпреки освобождаването на Голунов; 400 арестувани

Протест в Москва въпреки освобождаването на Голунов; 400 арестувани

Свят

|
Ср, 12 Юни 2019г. 17:19ч.
Протест в Москва въпреки освобождаването на Голунов; 400 арестувани

Най-малко 400 души бяха арестувани на демонстрация в Москва в подкрепа на журналиста Иван Голунов, обвинен в трафик на наркотици, предаде Франс прес, като се позова на организацията ОВД-Инфо.

Над хиляда души се събраха в центъра на руската столица за демонстрацията, белязана от голям брой арести, отбелязва Франс прес.

Сред задържаните бяха репортери на водещи медии, както и блогърът Алексей Навални.

Вчера полицията оттегли свързаните с разпространение на наркотици обвинения срещу Голунов. Това беше необичаен ход на властите, сблъскали се с гнева на неговите поддръжници, според които той е станал жертва на инсценировка заради своята журналистическа дейност, отбелязва Ройтерс.

Привържениците му обаче решиха да протестират въпреки предупреждението на властите, че демонстрацията им ще бъде незаконна.

Самият Голунов не участва в днешния протест. Той бе освободен снощи от домашен арест и заяви, че ще продължи антикорупционните си разследвания. Обвиненията срещу него в притежаване на наркотици бяха оттеглени внезапно след като арестът му предизвика възмущението на негови колегите и на видни личности.

Голунов бе посрещнат от неколкостотин репортери и поддръжници, събрали се до следственото управление в Москва, където му бе свалена електронната гривна за контрол над домашния арест.

Той заяви през сълзи, че се надява подобен случай с обвинения за наркотици да не сполита никой друг. "Огромна благодарност за подкрепата ви", каза 36-годишният репортер. "Ще продължа да работя и да водя разследвания", добави той.

Същевременно руският президентски прессекретар Дмитрий Песков предпочете да не уточнява срока на разглеждане от Владимир Путин на искането на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев да бъдат уволнени двама генерали от полицията във връзка със случая с журналиста от изданието "Медуза".

"Искането ще бъде разгледано своевременно", каза Песков в отговор на въпрос за възможните срокове, в които ще бъде взето решението по въпроса.

Преди това Колоколцев съобщи, че ще предложи на президента да бъдат уволнени генерал-майор Андрей Пучков от полицията - началник на управлението, възбудило делото срещу Голунов - и началникът на отдела за борба с наркотиците към Главно управление-Москва на руското министерство на вътрешните работи генерал-майор Юрий Девяткин.

Министърът заяви това, след като обяви, че е решено наказателното преследване срещу журналиста за недоказаното негово участие в извършване на престъпление да бъде прекратено.

Рядкост в Русия и поражение за властта

Снемането на обвиненията срещу руския разследващ журналист е изключително рядък случай на отстъпки от страна на властта, съответстващи на степента на недоволството и мобилизацията на гражданското общество, коментира френският в. "Монд".

След като не бяха открити следи от наркотици в кръвта на Голунов, а по намерените в жилището му пакети с упойващи вещества не бяха открити неговите пръстови отпечатъци, съдът сега ще трябва да прецени доколко действията на арестувалите го полицаи са съответствали на закона. Жертването на високопоставени служители е знак за нестабилност: при всички предишни случаи, в които бяха замесени членове на силите на реда, властта предпочете да не жертва своите, припомня "Монд".

Все още обаче не е ясно дали обявените санкции ще бъдат съпътствани от реална промяна на полицейските методи. Скалъпените обвинения в наркотрафик са част от злоупотребите, от които често се оплакват правозащитници, отбелязва френското издание.

Това е безпрецедентна победа за гражданското общество, която беше постигната само за няколко дни. За властта тази отстъпка се равнява на открито поражение. Действията срещу Голунов очевидно бяха зле подготвени и без съмнение решението за тях не е било взето на най-високо равнище.

В други случаи, като по въпроса за строежа на катедрала в Екатеринбург, властите вече показаха, че могат да отстъпват пред натиска на улицата. Но тази тема беше далеч по-малко знакова и за властта отстъплението пред либералната интелигенция, маргинализирана през последните години, е особено унизително, подчертава в. "Монд".

Със задържането на уважаван и харесван журналист могъщите руски сили за сигурност изглежда стигнаха прекалено далеч - което означава, че след почти две десетилетия управление на Путин властта на държавата все още има граници. Като цяло свободата на медиите в Русия е ограничена, но случаят с Голунов показва, че независимите медии остават влиятелни. Това е предизвикателство към Кремъл, който лавира между спада на общественото одобрение за Путин и засилващите се прояви на обществено недоволство, пише в. "Вашингтон пост".

"Вълната е стигнала до самия връх"

Стотици и хиляди хора дадоха принос за освобождаването на Голунов, пише руският "Новая газета". Те стояха по протести, даряваха пари за адвокати, записваха видеообръщения към читателите на техни блогове, публикуваха текстове в медиите, писаха в социалните мрежи. Ключов принос бяха синхронните действия на три бизнес всекидневника - "Ведомости", "Комерсант" и "РБК", излезли на 10 юни с еднакви уводни страници в подкрепа на Голунов. "Това бе удар с чудовищна сила: акцията на вестниците съвпадна с приключването на Петербургския икономически форум", изтъква изданието.

Връщайки се от форума, руските ръководители от всички равнища искаха да почетат в самолета нещо за своите успехи в развитието на родната икономика. А вместо това прочетоха каква правна и социална система са изградили през годините на стабилност в Русия - пълно безправие за едни и безнаказаност за други, пише опозиционният вестник.

"Ако съдим по събитията от следващия ден, вълната, вдигната от журналистите, е стигнала до самия връх и там някой е дал команда нещата да приключат", обяснява "Новая газета".

Нужна е "дезинфекция" е правоохранителната система

Според в. "Ведомости" "освобождаването на един журналист не решава проблема". Делото срещу Голунов фактически е приключено, но делото срещу системата, в която е станало възможно такова беззаконие, едва започва - инак подобни дела неизбежно ще се появяват отново и отново. Законът трябва да се спазва от всички и за всички - едва тогава победата ще е окончателна, пише всекидневникът.

Според него делото срещу журналиста едва ли е изфабрикувано само от двамата високопоставени полицаи, чието уволнение ще иска от президента вътрешният министър. Замесените "явно са повече и трябва да бъдат наказани всички, превърнали (. . .) в кошмар пет дни от живота на един невинен човек".

При това руската полиция не злоупотребява само с "наркотичните" членове от криминалния кодекс, щом й се наложи да "да подобрява" статистиката за дейността си или да накаже неугоден някому човек. Използват се и обвинения в измами, в екстремизъм, дори в детска порнография, се казва в материала.

"Дезинфекцията" и реформата на правоохранителната система в Русия е крайно важен, но труден и продължителен процес, който засяга интересите на множество хора във властта и извън нея. Съпротивата ще е силна, изтъква "Ведомости".

Безпрецедентният от 2011 г. взрив на общественото възмущение заради ареста на разследващия журналист Иван Голунов във връзка с нагло и извънредно небрежно фалшифицирано обвинение показа доста ясно, че системата за държавно управление, изградена за 20 години от Владимир Путин, наближава своя завършек, констатира "Ежедневний журнал".

mediapool.bg