Кламер БГ - Новини: Прокурорът на Манхатън получи данъчни декларации на Доналд Тръмп

Прокурорът на Манхатън получи данъчни декларации на Доналд Тръмп

Свят

|
Пет, 26 Фев 2021г. 10:17ч.
Прокурорът на Манхатън получи данъчни декларации на Доналд Тръмп

В кабинета на прокурора на Манхатън Сайръс Ванс в понеделник са получени данъчните декларации Доналд Тръмп за няколко години назад, съобщи за Франс прес говорител на държавното обвинение, веднага след като Върховният съд отхвърли последната жалба на бившия президент на САЩ.

Прокурорът настояваше да получи тези документи в рамките на разследване, насочено първоначално към извършени плащания преди президентските избори през 2016 г., на две предполагаеми любовници на милиардера. Сега разследването се разширява към укриване на данъци, застрахователни и банкови измами.

Сред изискваните от прокуратурата документи са данъчните декларации на Тръмп за 8 години - от 2011 до 2018, както и тези на "Тръмп организейшън" - конгломератът, който управлява различните му дейности.

От първото искане - в началото на 2019 г., Тръмп и адвокатите му се бориха с всички сили, за да не допуснат предаването на тези документи от адвокатска кантора Мазарс, която управлява сметките на бившия държавен глава.

Според американски медии, следователите на прокурора Ванс наскоро са разпитали служители на Дойче банк, последната голяма банкова институция, която още работи с Тръмп и неговия конгломерат, и неговата застрахователна компания Aon.

Следователите са разпитали отново и бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, който беше заявил пред Конгреса, че бившият му клиент и компанията му изкуствено са надували или занижавали стойността на активите си.

Тези предполагаеми счетоводни маневри може да са били насочени към получаване на банкови заеми и към намаляване на данъците им.

Тръмп винаги е отказвал да публикува данъчните си декларации, скъсвайки с традиция, тръгваща от президента демократ Ричард Никсън преди половин век.

През септември 2020 г., след като беше получил близо 200 данъчни документи, в. "Ню Йорк таймс" публикува голямо разследване, в което се твърдеше, че Тръмп е успял да намали до нула дължимите данъци през 11 от 18-те години, за които се отнасят документите.

В момента срещу Тръмп няма никакво наказателно преследване, въпреки че, освен разследванията на Сайръс Ванс, той е обект на множество разследвания, повечето граждански.

mediapool.bg