Кламер БГ - Новини: Продължава гасенето на огнища от пожара край Чернобилската АЕЦ

Продължава гасенето на огнища от пожара край Чернобилската АЕЦ

Свят

|
Вт, 21 Апр 2020г. 13:04ч.
Продължава гасенето на огнища от пожара край Чернобилската АЕЦ

Пожарът край печално известната с аварията от 1986 г. атомна централа в Чернобил принципно е потушен, във вторник продължава гасенето само на отделни новопоявили се огнища на територията на пет лесничейства в 30-километровата ограничителна зона край затворените ядрени реактори. Заради възникването на нови огнища вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков заяви, че се провежда антидиверсионна операция на неговото ведомство и националната гвардия в гората на Чернобил, предаде руската агенция ТАСС.

Така информацията на българския Национален оперативен щаб за борба с коронавируса, дадена изненадващо на петминутен брифинг в последния час на понеделник, че пожарът е потушен 70 часа по-рано се оказва по-скоро невярна. Коректно обаче е твърдението на директорът на дирекцията за пожарна безопасност главен комисар Николай Николов, че превишени нива на радиация над страната ни няма.

Такива не е имало и в дните от пламването на пожара край затворената ядрена централа на 4 април. Огънят унищожи 12 села, чиито жители са били евакуирали още след аварията през 1986 г. Изгорели са и големи горски масиви. На 15 април украинските власти съобщиха, че откритите огньове са напълно ликвидирани, но на следващия ден заради силния вятър тлеещите огнища се разгоряха отново, припомня ТАСС. Към момента пожарникарите все още работят на територията на пет лесничейства в Житомирска област край Чернобил.

Разследват се причините за възникването на пожарите като сред версиите са както невнимателно боравене с огън, авария в електрическата мрежа в региона и опит за прикриване на незаконна сеч.

Шефът на службата за извънредните ситуации Николай Чечеткин увери, че липсва заплаха за защитния саркофаг, изграден над разрушените реактори на централата след взрива през април 1986 г. Тяхното гориво е извадено и не съществува опасност от нова ядрена катастрофа.

Украинските власти уверяват, че радиационният фон в региона е в рамките на допустимото, но димът от пожарите достигна Киев и в момента градът е сред тези с най-мръсен въздух в света, но не и по показателите за радиация, обяви кметът на украинската столица Виталий Кличко.

Онлайн картата с радиационните данни за последните 24 часа на Европейската комисия https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx сочи, че в Европа и в частност в България нивата на гама дозите са в диапазона под 200 наносиверта на час или 0.2 микросиверта. Според българското законодателство за нормален радиационен фон се счита този до 0.40 микросиверта на час

Данни за състоянието на радиационния гама-фон в пунктовете на българската Национална автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон също сочат, че нивата са в допустимите граници= Най-ниското ниво за периода от 11 часа на 20 април до същото време на 22 април е отчетено от станцията край Върчедръм – 0.077 микросиверта на час, а най-високото – на връх Ореляк, където се засечени 0.17 микросиверта. В София данните сочат 0.141 микросиверта.

От френския Институт за радиозащита, които имат два доклада по случая със сегашните пожари край Чернобилската АЕЦ, посочват, че опасността за радиационно замърсяване в този случай е ниска.

В доклад от 15 април, чиито констатации се потвърждават във втори – от 20 април, се казва, че измерванията на радиоактивния фон на властите в Киев са коректни. Те не разкриват ненормални стойности. Френските експерти обаче уточняват, че използваните измервателни устройства са способни да откриват само големи радиологични аварии. С подобен уред разполага и френското посолство в Киев, което също не е засякло голяма радиоактивност в резултат на пожарите край Чернобилската АЕЦV

Френският институт е направил собствени анализи за дозиметричното въздействие на пожарите според различни сценарии и е установено, че дозите, получавани от пожарникарите в резултат на вдишване на дим, са в границите на 1% от дозата, предизвикана от излагането на радиация на земята. Дозата е под 1 наносиверт на час, което е 0.001 микросиверта, и е

изключително слабо. Ниска остава и експозицията при двумесечна консумация на замърсени в радиоактивна пепел зеленчуци, заключава организацията.

mediapool.bg