Кламер БГ - Новини: Продемократичните демонстранти в Хонконг умножават акциите в опит да парализират града

Продемократичните демонстранти в Хонконг умножават акциите в опит да парализират града

Свят

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 13:31ч.
Продемократичните демонстранти в Хонконг умножават акциите в опит да парализират града

Продемократичните протестиращи умножиха днес акциите си в опит да парализират Хонконг, предаде Франс прес.

Малки групи демонстранти се събират в различни квартали на града, за да се опитат да нарушат в максимална степен ежедневието на мегаполиса и да подложат на изпитание силите за сигурност. Протестиращите организират акциите си през социалните мрежи.

Днес за трети пореден ден повечето от линиите на метрото бяха затворени заради вандалски прояви от страна на демонстранти и жителите на града чакаха на дълги опашки за таксита или автобуси. С метро обичайно пътуват половината от 7,5-те милиона хонконгци.

Вчера и в понеделник протестите бяха белязани от най-тежките прояви на насилие за 24-те седмици на мобилизация на демонстрантите. В понеделник полицай простреля демонстрант, а мъж беше превърнат в жива факла по време на протестите. Вчера пък имаше много сблъсъци в университетските кампуси. С падането на нощта кампусът на Китайския университет в Хонконг се превърна в бойно поле.

Същевременно група хонконгски протестиращи създадоха видео игра, наречена "Освободете Хонконг", в която в продължение на 10 минути хората могат да се почувстват като участници в протестите в Хонконг, да се опитват да избягат от полицаите и да се спасят от гумените куршуми и от сълзотворния газ. Те са предложили играта си на платформата Стийм /Steam/, която е най-голямата в света за разпространение на видеоигри, но не са получили отговор от нея.

Затова са я предложили на платформата Ич /Itch/, която е със свободен достъп.

mediapool.bg