Кламер БГ - Новини: Премиерът на Австралия обяви ограничения върху приема на имигранти

Премиерът на Австралия обяви ограничения върху приема на имигранти

Свят

|
Ср, 20 Март 2019г. 14:10ч.
Премиерът на Австралия обяви ограничения върху приема на имигранти

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че страната му ще намали годишния си прием на имигранти и ще насочва новопристигналите извън големите градове към малки градчета в селските райони, предаде ДПА.

Квотата за годишен прием ще бъде намалена от 190 000 на 160 000 души за следващите 4 години, каза той. Ще бъдат въведени също така нови визови категории, които ще задължават 23 000 квалифицирани мигранти да живеят и работят поне три години в малки гладове в селските райони, преди да получат право да кандидатстват за постоянно жителство. На чуждестранните студенти ще се предлагат изгодни оферти да учат извън големите градове.

Според правителството тази политика ще помогне да се намали натискът върху инфраструктурата в големите градове, които през последните години изпитват сериозни проблеми заради бързо нарастващото си население, най-вече в резултат на заселването в тях на мигранти.

Решението за съкращаване на приема на имигранти и за насочване на новопристигналите извън големите градове идва броени дни след атаките срещу две джамии в Крайстчърч, съседна Нова Зеландия, където австралийски терорист изби 50 мигранти мюсюлмани.

Морисън е обект на критики заради момента, в който съобщи за ограниченията върху приема на мигранти, и начина, по който го направи. Той обаче изрази "силно разочарование", че дебатът по демографските проблеми и имиграцията се оказва "похитен от хора с противоречиви възгледи, които се опитват да го експлоатират за други цели". "Това е практически проблем, който австралийците искат да бъде решен, същото искат и имигрантските общности", каза премиерът.

23-те хиляди регионални визи, които ще бъдат предложени на квалифицирани работници, са за райони извън Сидни, Мелбърн, Пърт, Брисбън и Златния бряг.

Изявлението на австралийския премиер идва в навечерието на парламентарните избори през май, една от темите на които е недоволството на гласоподавателите от задръстването в големите градове. Темата за имиграцията е чувствителна, особено за консервативното правителство, което е обвинявано, че малтретира кандидатите за убежище и бежанците.

Правителството на Морисън изостава в предизборните анкети от опозиционната Лейбъристка партия, отбелязва ДПА.

Австралия има население от около 25 милиона души и през последните години се наблюдават изострящи се проблеми в най-големите градове по източното крайбрежие. Над две трети от населението живее само в двата мегаполиса - Сидни и Мелбърн, които нарастват общо с около 100 000 души годишно. Още три милиона живеят в Брисбън и района на Златния бряг, а Пърт, на западното крайбрежие, има около два милиона жители, отбелязва ДПА.

mediapool.bg