Кламер БГ - Новини: Путин: Беларусите сами да стигнат до общо решение

Путин: Беларусите сами да стигнат до общо решение

Свят

|
Пон, 14 Септ 2020г. 18:44ч.
Путин: Беларусите сами да стигнат до общо решение

Русия ще предостави на Беларус кредит от 1.5 милиарда долара, но беларуският народ трябва да реши кризата без чуждестранна намеса, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме за това беларусите сами, без намеци и натиск отвън, да се справят спокойно и чрез диалог с тази ситуация и да стигнат до общо решение", каза руският лидер.

Срещата се проведе на фона на масовите протести срещу 26-годишното си управление на Лукашенко. Вчера няколко десетки хиляди демонстранти отново участваха в шествие в Минск за пета поредна неделя с искане за оттегляне на държавния глава.

Мобилизацията на демонстрантите остава силна въпреки ареста и изгнанието на основните опозиционни лидери, отбелязва АФП.

"След общите учения с Беларус руските военни подразделения ще се върнат по местата на постоянната си дислокация", каза Путин в началото на разговорите с Лукашенко в руския град Сочи.

Руският държавен глава каза, че смята "за логично, своевременно и целесъобразно" предложението на беларуския си колега за промени в конституцията на Беларус.

Смятаме Беларус за наш най-близък съюзник, посочи Путин.

Той заяви, че страната му запазва всичките си предишни договорености с Минск, включително във форматите на Съюзната държава и на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

"Разбрахме се Русия да предостави на Беларус в този сложен момент държавен заем от 1.5 милиарда долара и ще го направим. Сега, доколкото е известно, нашите министри на финансите работят по въпроса на професионално равнище", каза руският лидер на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко.

Путин каза, че е предложил на Лукашенко да положи усилия за възстановяване на стокообмена, който е намалял през пандемията от коронавирус.

На днешната среща в Сочи руският президент отбеляза, че в целия свят има спад на стокообмена заради Covid-19.

Лукашенко призова за по-тясно сътрудничество с Москва

Лукашенко от своя страна каза, че опозицията в страната му засега не е прекрачила границите на допустимото при протестите, предаде ТАСС.

Лукашенко припомни, че в края на 90-те години на миналия век и началото на първото десетилетие на новия на руските власти се е налагало да реагират на екстремистки прояви в Северен Кавказ.

"Да не дава господ, разбира се, такова нещо на беларусите. Но все пак има определени червени линии, които никой няма право да преминава. Засега никой не е нарушил тези червени линии", отбеляза той.

Лукашенко каза, че на фона на последните събития Минск трябва тясно да си сътрудничи с Москва, в частност в сферата на икономиката.

Икономиката е в основата на всичко и ние винаги сме се придържали към тази линия. А тези събития ни показаха, че трябва да поддържаме по-тесни връзки с нашия по-голям брат и да си сътрудничим по всички въпроси, в това число и икономиката, каза той.

Събитията в Беларус след президентските избори се превърнаха, както за Минск, така и за Москва, в сериозно изпитание, което те издържаха, посочи беларуският президент.

Лукашенко каза също, че Русия и Беларус трябва да планират съвместни военни учения за години напред.

Никога не сме имали спорове и съмнения помежду си във връзка с отбраната и сигурността, добави той.

Президентът благодари на руския си колега, че е показвал, че границите на Беларус са граници на Съюзната държава. Той благодари също за това, че Беларус ще е първата страна, която ще получи руската ваксина срещу коронавируса.

Лукашенко изрази благодарност към Путин за подкрепата в периода след президентските изборите в Беларус на 9 август.

Опозицията в Беларус: Говорите с узурпатора, а не с беларуския нарoд

Главният кандидат на беларуската опозиция на президентските избори миналия месец Светлана Тихановска се изказа критично за срещата.

"Съжалявам, че решихте да водите диалог с узурпатора, а не с беларуския народ", обурна се Тихановска към руския лидер в писмено изявление от Литва, където намери убежище след спорните избори в Беларус.

"Държа да напомня на Владимир Путин, че всичко онова, за което се договорят на срещата в Сочи, ще остане без законова стойност. Новото правителство ще преразгледа всички споразумения, подписани с нелегитимния Лукашенко", отбелязва тя.

"Недопустими" репресии

Шведският министър на външните работи Ан Линде пък прие беларуската опозиционерка и член на Координационния съвет на беларуската опозиция Олга Ковалкова и осъди "недопустимите" репресии на режима на беларуския президент Александър Лукашенко, съобщи

Франс прес.

Министър Линде написа в Туитър, че срещата с представителката на беларуската опозиция Ковалкова е била ползотворна и двете са обсъдили пътя за постигане на национален беларуски диалог. Линде освен това публикува снимка от разговора.

Външната министърка, която е от Шведската социалдемократическа работническа партия, посочи още, че репресиите и насилието срещу мирни демонстранти и опозицията са напълно недопустими.

Ковалкова е част от Координационния съвет на опозицията, създаден, за да насърчи предаването на властта и да договори оттеглянето на президента Лукашенко.

Швеция е сред европейските държави, които са най-благосклонни към опозиционното движение в Беларус.

Миналата седмица скандинавската държава изпрати свои дипломати, за да подкрепят нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич - единствена от седемте членове на координационния съвет, която още е на свобода в бившата съветска република.

mediapool.bg