Кламер БГ - Новини: Презапасяване, затваряне на училища и нови мерки срещу коронавируса във Великобритания

Презапасяване, затваряне на училища и нови мерки срещу коронавируса във Великобритания

Свят

|
Четв, 19 Март 2020г. 18:50ч.
Презапасяване, затваряне на училища и нови мерки срещу коронавируса във Великобритания

Починалите от новия коронавирус във Великобритания продължават да се увеличават и броят им вече е 137. 29 от новите смъртни случаи са в Англия, в Северна Ирландия е регистриран първият починал от Covid-19, а в Шотландия случаите са три, предаде британското издание "Гардиън", цитирайки здравните служби на острова.

Починалите в четвъртък са на възраст между 47 и 96 години и са имали допълнителни заболявания.

С увеличаването на случаите на заразени и починали от вируса, Великобритания затяга и мерките за ограничаване на разпространението му. Курсът към извънредни правила беше обявен в сряда. Преди това британските власти избягваха строгите мерки.

Новият курс обаче включва затваряне на училищата от петък за неопределено време, отлагат се и изпити. "Целта е да се забави разпространението на вируса", обясни премиерът Борис Джонсън. Това е първото масово затваряне на образователни институции в съвременната история на Великобритания, коментират британските медии.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Училищата все пак ще трябва да осигурят условия за обучение на децата в уязвимо положение и деца на "ключови работници" като тези в здравеопазването, полицията и социалните служби, грижещи се за възрастни хора.

Джонсън каза, че правителствените мерки "вече забавят" разпространението на болестта. "Ние обаче няма да се поколебаем да отидем по-далеч и да действаме по-бързо в предстоящите дни.

По-рано Шотландия също обяви, че от петък затваря всички училища. Премиерът на британската автономна провинция Никола Стърджън предупреди, че те вероятно няма да отворят преди края на учебната година.

В писмо до правителството в Лондон шотландското правителство съобщи, че замразява работата по подготвянето на референдума за независимост тази година заради коронавируса.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Новите мерки изпразниха улиците на Лондон. Част от станциите на метрото се затварят, обяви кметът Садик Кан. Той предупреди, че в следващите дни и седмици разписанието на подземната железница ще бъде разредено и призова хората да не пътуват освен ако наистина не им се налага.

Lockdownish Town..euston station. Ghostly pic.twitter.com/IyGq3rFEIC

— lisa o'carroll (@lisaocarroll) March 19, 2020

Правителството даде допълнителни правомощия на полицията, здравните и имиграционните власти. Те ще могат да задържат хора, за които има подозрения, че имат коронавирус. Те ще могат да връщат принудително хората там, където са посъветвани да останат по време на епидемията. Предполага се, че целта е да се предотврати ранното напускане на болниците по желание на пациентите, коментира "Гардиън".

Църквата забрани на сватби да присъстват повече от 5 човека и призова венчавките и кръщенетата да бъдат сведени до минимум.

Опашки пред магазините

Както и на други места в Европа, където вече се прилагат сериозни ограничения заради коронавируса, и във Великобритания се появиха опашки пред магазините, лекарства изчезнаха от аптеките, а цените на най-търсените стоки се увеличиха.

Лондончани чакаха на дълги опашки рано тази сутрин, за да закупят стоки от първа необходимост като бутилирана вода и консервирани храни, предаде Ройтерс. Репортери на агенцията са преброили над 100 души, чакащи под дъжда, преди отварянето на супермаркет на Сейнсбърис в британската столица, а опашката пред друг магазин от същата верига се е извивала около сградата.

Премиерът Борис Джонсън и най-големите вериги магазини във Великобритания, включително "Теско", "Сейнсбърис", "Асда" и "Морисънс", призоваха гражданите да не трупат запаси, но призивите не бяха чути. Някои то веригите въведоха ограничение за това какво количество от търсени стоки може да бъде продадено на един човек, предаде "Гардиън".

Сн. ЕПА/БГНЕС

Търсенето на консервирани храни достигна такива равнища, че онлайн магазинът "Окадо", пионер в областта на интернет пазаруването, беше принуден да забрани регистрацията на нови потребители. Уеб трафикът на сайта му нарасна няколко пъти.

Повечето супермаркети във Великобритания все още приемат поръчки онлайн, но те ще бъдат доставени със закъснение до 3 седмици, отбелязва Ройтерс.

Властите предупредиха аптеките да не спекулират с цените на най-търсените лекарства и предпазни средства. В повечето аптеки от дни липсват лекарства, които се продават без рецепта, като парацетамол. Този препарат се посочва като основен при облекчаването на симптомите на Covid-19. Някои по-малки аптеки започнаха да продават парацетамол на таблетки и без никакви етикети.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Представители на логистичната индустрия призоваха хората да се успокоят и увериха, че към момента няма опасност за нарушаване на доставките и за недостиг на стоки по магазините.

Националната Bank of England намали спешно основната лихва до 0.1% в отговор на икономическите проблеми, които предизвиква епидемията от коронавирус.

Английското футболно първенство остава замразено до 30 април. Първоначално мачовете бяха спрени до началото на април.

mediapool.bg