Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър на САЩ най-накрая се оттегли под натиска на Тръмп

Правосъдният министър на САЩ най-накрая се оттегли под натиска на Тръмп

Свят

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 12:53ч.
Правосъдният министър на САЩ най-накрая се оттегли под натиска на Тръмп

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс беше принуден да напусне поста си след повече от година на остри лични нападки от президента Доналд Тръмп заради оттеглянето си от разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., съобщи Асошиейтед прес в сряда вечерта.

В кратко писмо Сешънс уведоми държавния глава, че подава оставка по негово искане. В съобщение в Туитър Тръмп написа, че назначава за и.д. главен прокурор шефа на кабинета на досегашния правосъден министър Матю Уитакър, бивш прокурор от щата Айова.

Сешънс напусна министерството още в сряда вечерта под ръкоплясканията на над 150 служители, които се бяха събрали в двора на сградата. "Благодаря ви и Бог да ви благослови", бяха думите му, преди да се качи в чакащия го автомобил. Той се ръкува с Матю Уитакър, който се обърна към него с думите: "За мен беше чест, сър".

Оставката беше кулминацията на все по-влошаващите се отношения, които са развалиха още в първите седмици от мандата на главния прокурор, когато той се оттегли от разследването за възможна координация между кампанията за президентските избори на Тръмп и Русия.

Президентът изрази недоволство, че това решение е направило възможно впоследствие да бъде назначен специален прокурор Робърт Мълър, който пое казуса с предполагаемата руска следа в изборите и започна да разследва дали нападките на Тръмп срещу Сешънс не са част от по-широки усилия да бъде възпрепятствано правосъдието,.

Засега не са напълно ясни измеренията на този развой за разследването на Мълър. Министерството на правосъдието не е съобщавало, че заместник главният прокурор Род Розенстайн също ще се оттегли. Розенстайн бе този, който назначи Мълър преди повече от година и половина и оттогава надзираваше отблизо работата му.

Нападките срещу Сешънс бяха отправяни, дори и въпреки че републиканецът от Алабама беше първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп за президент. Не му помогна и фактът, че неговата програма за борба с престъпността и приоритетите му до голяма степен отразяваха тези на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че Тръмп е принудил Сешънс да подаде оставка и е назначил свой доверен човек за и.д. главен прокурор.

Назначаването на досегашния началник на кабинета на Джеф Сешънс - Матю Уитакър за и.д. главен прокурор породи въпроси за бъдещето на разследването, което води специалният прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори.

Уитакър вече е критикувал обхвата на това разследване и е казвал, че Мълър ще отиде твърде далеч, ако започне да проверява финансите на семейство Тръмп, защото това, по думите му, би показало, че разследването на Мълър е "обикновен лов на вещици", отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

В коментарна статия "Ню Йорк таймс" пише, че сега Конгресът и обществеността трябва да настояват за гаранции, че работата на Мълър няма да бъде възпрепятствана.

Вестник "Вашингтон пост" цитира служител на Държавния департамент, според когото сега Уитакър ще изпълнява надзора на разследването на Мълър.

Досегашният главен прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс си направи отвод от тази роля, позовавайки се на активната си роля в предизборната кампания на Тръмп, което предизвика недоволството на президента. Досега разследването на Мълър се следеше от заместник-главния прокурор Род Розенстайн, с когото Тръмп също е в обтегнати отношения, но засега се смята, че няма опасност той да се раздели с поста си, пише вестникът.

Макар че уволняването на Сешънс се очакваше отдавна, назначаването на Уитакър породи опасения, че президентът може да се опита да упражни контрол над разследването на Мълър. Уитакър в миналото вече е казвал публично, че евентуален приемник на Сешънс може да намали толкова много бюджета на Мълър, че разследването му на практика да спре, пише изданието.

Представители на Демократическата партия вече призоваха Мълър да бъде оставен да си върши работата и се ангажираха да разследват дали уволняването на Сешънс е имало за цел да възпрепятства работата на специалния прокурор. От януари демократите ще имат възможността да изпращат призовки за явяване на изслушвания в Конгреса, след като спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори на 6 ноември, отбелязва "Вашингтон пост".

mediapool.bg