Кламер БГ - Новини: Почти половината руснаци вярват, че страната им е спечелила Първата световна война

Почти половината руснаци вярват, че страната им е спечелила Първата световна война

Свят

|
Нед, 11 Ноем 2018г. 18:12ч.
Почти половината руснаци вярват, че страната им е спечелила Първата световна война

До 49% се е увеличил делът на руснаците, убедени, че страната им всъщност е победила в Първата световна война. Това сочат данни от 7 ноември на финансирания от държавата Общоруски център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ). Делът на хората, които смятат, че Русия е сред победителите във войната, се е увеличил с 15 процентни пункта за последните четири години.

Около половината от анкетираните смятат, че Руската империя е щяла да победи във войната, ако болшевиките не са прекратили едностранно участието ѝ в нея след преврата от 1917 г. През 2014 г. така са смятали 40 на сто.

В същото време от 27 на 22 процента намаляват привържениците на мнението, че Русия не би победила дори и без "революцията". Техният дял намалява за сметка на колебаещите се. Загуба на войната приемат 33 на сто (през 2014 г. - 35%), а тези без мнение са намалели два пъти - от 24% през 2014 г. на 11% сега.

Расте и броят на руснаците, смятащи днес, че е трябвало да се воюва (42%), а противниците на намесата са малко над една трета (36%). Само преди четири години съотношението беше обратното - 30% бяха за необходимостта от включване в Първата световна война, а 42% - против.

Повечето (52%) руснаци поставят войната сред трагичните събития в историята на страната си. Но не е малък и броят (29%) на смятащите, че това се били героични събития.

Войната завършва за Русия с рухването на 300-годишната династия на Романови, край на монархията и загуба на обширни територии от европейската част. Веднага след преврата болшевиките искат примирие и след няколко месеца преговори сключват на 3 март 1918 г. в Брест-Литовск сепаративен мир с Четворния съюз, в който участва и България. С него Русия губи Полша, Финландия, обширни части от Беларус и Украйна с полуостров Крим, както и териториите на днешните три балтийски републики.

На 13 ноември 1918 г., два дни след примирието на Западния фронт, Москва се отмята от условията на примирието и следва война с току-що появилата се независима Полша, завършила с поражение за СССР през 1921 г.

Убитите в световния конфликт руски военни са над 1.8 милиона, а ранените наближават 5 милиона и допълнително се смята, че има около 1.5 милиона цивилни жертви.

mediapool.bg