Кламер БГ - Новини: Почина генералният директор на МААЕ Юкия Амано

Почина генералният директор на МААЕ Юкия Амано

Свят

|
Пон, 22 Юли 2019г. 12:31ч.
Почина генералният директор на МААЕ Юкия Амано

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано почина на 72-годишна възраст, съобщиха световните агенции, като се позоваха на пресслужбата на организацията.

"С най-дълбоко прискърбие секретариатът на МААЕ съобщава за смъртта на генералния директор Юкия Амано", се казва в съобщението, в което не се посочва причината за смъртта, предаде Асошиейтед прес. В него обаче се казва, че Амано е планирал в скоро време да прати писмо до борда на директорите на организацията, с което да обяви решението си да подаде оставка поради заболяване, допълват агенциите.

Амано беше начело на МААЕ от декември 2009 г. и трябваше да остане на този пост до 30 ноември 2021 г, когато щеше да изтече третият му четиригодишен мандат. Според запознати източници обаче той планирал да се оттегли през март догодина, тоест година и половина преди края на мандата си, предаде Ройтерс.

Миналия септември МААЕ обяви, че Амано е бил подложен на някаква медицинска процедура. Естеството на заболяването му си остана тема табу в агенцията, казват дипломати. Но при всяка публична проява Амано изглеждал все по-слаб физически.

В съобщението на Секретариата на МААЕ за кончината му не се споменава кога ще бъде определен приемникът му. Но надпревара за поста била започнала още миналата седмица, когато станало ясно, че той ще подаде оставка преди края на мандата си. Представителят на Аржентина в МААЕ Рафаел Гроси и координаторът на дейността на агенцията, румънецът Корнел Ферута били вероятни кандидати за поста, казват запознати източници.

Амано е завършил право в Токийския университет и е прекарал над три десетилетия на японска дипломатическа служба в страни като Белгия, Франция, Лаос, Швейцария и САЩ, допълва Асошиейтед прес. Той беше председател на Борда на директорите на МААЕ в периода 2005 г.-2006 г., когато начело на агенцията беше египтянинът Мохамед ел Барадей. Тогава Ел Барадей и агенцията получиха Нобеловата награда за мир и именно Амано я прие на церемонията в Осло, припомня Ройтерс.

По времето на Амано беше сключено споразумението за иранската ядрена програма. МААЕ следеше дали Техеран се придържа към договора. Но миналата година САЩ решиха да се оттеглят от него и това допринесе за засилване на и без това големия политически натиск, на който бяха подложени Амано и агенцията, отбелязва Ройтерс.

Амано беше известен с предупреждението си, че разпространението на атомните оръжия и ядреният тероризъм са нарастваща заплаха за международната общност.

В знак на траур знамето на МААЕ днес беше свалено наполовина.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини от името на съюза изрази дълбока печал от кончината на Амано, човек с изключителен професионализъм и самоотверженост. "Никога няма да забравя нашата съвместна работа. За мен беше огромно удоволствие и висша чест да работя с него", се казва в съобщението на Могерини.

mediapool.bg