Кламер БГ - Новини: Почина Джордж Буш-старши

Почина Джордж Буш-старши

Свят

|
Съб, 01 Дек 2018г. 18:42ч.
Почина Джордж Буш-старши

Почина Джордж Буш-старши, който бе 41-ят президент на САЩ, съобщиха световните агенции.

Бившият президент издъхна на 94-годишна възраст. Съпругата му Барбара Буш почина по-рано тази година. Неговият по-голям син Джордж Буш-младши бе 43-ят президент на САЩ, а другият му син - Джеб Буш, бе губернатор на Флорида.

Джордж Хърбърт Уокър Буш остави след себе си 5 деца, 17 внука, 8 правнука. По време на Втората световна война е летец, оцелява, след като самолетът му е свален при въздушна схватка с японски самолети над Тихия океан. Последните години той страдаше от болестта на Паркинсън и бе принуден да се придвижва в инвалидна количка.

Той е починал късно снощи в дома си в Хюстън, щата Тексас.

41-ият президент на САЩ Джордж Буш баща е живял по-дълго от всеки свой предшественик. По време на управлението му между 1989 и 1993 г. завърши Студената война, падна Берлинската стена и бе водена военната операция "Пустинна буря" срещу армията на иракския диктатор Саддам Хюсеин.

Въпреки успехите във външната политика, икономическата рецесия и вдигането на данъците доведоха до спад на неговата популярност. Буш изгуби шанса за втори мандат, след като наруши свое обещание да не въвежда нови данъци и на изборите от 1992 г. бе победен от демократа Бил Клинтън.

Освен герой от Втората световна война Джордж Буш баща е бил конгресмен от Тексас, директор на ЦРУ и вицепрезидент на Роналд Рейгън.

Проведе седем срещи с ръководителите на СССР и Русия Михаил Горбачов и Борис Елцин, в резултат на което бяха подписани два договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-1 и СНВ-2).

По-късно в събота бе съобщено, че американският президент Доналд Тръмп ще присъства на погребението на Джордж Буш-старши в Националната катедрала във Вашингтон. 5 декември ще бъде обявен за ден на национален траур.

Много настоящи и бивши световни лидери изразиха съболезнования заради кончината на Буш. Сред тях бе и последният съветски лидер Михаил Горбачов, който е на 87 години.

"Много от моите спомени са свързани с този човек, имахме шанса да работим заедно във време на огромна промяна, в която всички бяха призовани да поемат тежки отговорности. Това доведе до края на Студената война и надпреварата във въоръжаването", каза Горбачов, цитиран от агенция Интерфакс. "Той беше истински партньор", коментира още Михаил Горбачов.

mediapool.bg