Кламер БГ - Новини: Посланиците на ЕС дадоха "зелена светлина" за европейски закон "Магнитски"

Посланиците на ЕС дадоха "зелена светлина" за европейски закон "Магнитски"

Свят

|
Четв, 03 Дек 2020г. 01:58ч.
Посланиците на ЕС дадоха "зелена светлина" за европейски закон "Магнитски"

Посланиците на Европейския съюз дадоха в сряда "зелена светлина" за създаване на европейски санкционен механизъм за тежки нарушения на човешките права по света.

27-те външни министри на ЕС трябва да парафират решението на предстоящата им среща 7 декември, а новият механизъм се очаква да влезе в сила официално в Деня на правата на човека - на 10 декември.

Няма да бъдат санкционирани незабавно физически или юридически лица, уличени в подобни деяния, но имената им първоначално могат да бъдат включени в своеобразен черен списък, още в началото на 2021 г.

Санкциите ще се изразяват в замразяване на авоари и активи, които провинилите се лица притежават на територията на ЕС, и забрана за издаване на визи за посещения на територията на ЕС.

Според работен документ, с който централния сайт на “Радио Свободна Европа” се е запознал санкциите ще засегнат физически лица и фирми, които се смятат за отговорни за извършване на деяния за актове на геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, нечовешки или унизителни наказания, робство, произволни екзекуции и убийства, насилствено изчезване на хора и произволни арести или задържания.

Санкциите ще се прилагат и за лица, замесени в трафик на хора, сексуално насилие и такова на полова основа. И още за, нарушения или злоупотреби със свобода на мирни събрания, сдружения, мнения и религия - ако злоупотребите се определят като "широко разпространени и систематични".

Законът “Магнитски” се прилага от 2012 година в САЩ.

Сергей Магнитски е руски адвокат, арестуван през 2008 г., след като твърди, че руски служители са замесени в мащабни данъчни измами. Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като се оплака от малтретиране.

mediapool.bg