Кламер БГ - Новини: Посещавано от Тръмп училище скрило ученическото му досие

Посещавано от Тръмп училище скрило ученическото му досие

Свят

|
Ср, 06 Март 2019г. 18:14ч.
Посещавано от Тръмп училище скрило ученическото му досие

Военно училище в Ню Йорк, посещавано от президента на САЩ Доналд Тръмп през младежките му години, е скрило през 2011 г. ученическото му досие, съобщава вестник "Вашингтон пост".

Причина за това са били настойчивите искания на влиятелни приятели на бъдещия президент досието да им бъде предадено, твърди американският всекидневник, цитиран от БТА.

Натискът върху училището е бил упражнен по същото време, когато Тръмп поиска от бившия президент Барак Обама да публикува училищните си оценки, за да се разбере как е успял да влезе в един от осемте най-престижни университета в североизточната част на САЩ.

Еван Джоунс, който по онова време е бил директор на Нюйоркската военна академия, разказва пред "Вашингтон пост" как при него дошъл обзет от паника тогавашният училищен инспектор Джефри Ковърдейл и му разказал, че богати и влиятелни бивши възпитаници на учебното заведение разговаряли с него и му казали, че училищните резултати на Тръмп трябва да останат тайна.

Президентът на САЩ често се хвали, че като млад е бил отличен ученик, отбелязва Франс прес.

Ковърдейл твърди пред "Вашингтон пост", че отхвърлил искането на членове на административния съвет на училището да предаде досието на Тръмп. Вместо това той го взел от помещението, където първоначално е било съхранявано, и го преместил на друго място.

"Преместих го на друго място в кампуса, където няма да бъде намерено. Това е единственият път, когато някога съм местил досието на бивш ученик", споделя Ковърдейл.

Тръмп постъпва в Нюйоркската военна академия през есента на 1959 г. и учи там пет години. Президентът на САЩ твърди, че според родителите си се е нуждаел от дисциплина.

Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен заяви миналата седмица пред комисия на Конгреса, че една от поставените му от Тръмп задачи е била да заплашва със съдебни процеси посещаваните от президента училища, за да не направят оценките му обществено достояние.

Еван Джоунс казва, че не знае дали Коен е направил първоначалното искане за предаване на досието.

mediapool.bg