Кламер БГ - Новини: Пореден ден на масови антирасистки протести в САЩ и по света

Пореден ден на масови антирасистки протести в САЩ и по света

Свят

|
Нед, 07 Юни 2020г. 17:10ч.
Пореден ден на масови антирасистки протести в САЩ и по света

В САЩ за пореден ден се състояха многолюдни протести срещу полицейската жестокост, но за разлика от акциите от преди седмица, които бяха съпроводени с насилие, повечето от вчерашните преминаха мирно, предаде Асошиейтед прес.

Десетки хиляди хора се включиха в шествия и митинги и това вероятно бяха протестите с най-много участници за един ден от 25 май, когато чернокожият Джордж Флойд почина от задушаване при полицейски арест. В много американски градове, включително в Ню Йорк, бе отменен полицейският час, наложен заради размириците, палежите и грабежите, до които се стигна в първите дни на недоволството.

В Сиатъл обаче протестиращи и полицията влязоха в сблъсък. Полицията в американския град Сиатъл използва лютив спрей и шумозаглушителни гранати, за да разпръсне тълпа от протестиращи тази нощ, предаде Асошиейтед прес.

До сблъсъка се стигнало след мирен протест срещу расизма и полицейската бруталност, в който участваха медицински работници. След края на протеклия спокойно протест група демонстранти обаче започнала да замеря полицията с различни предмети, на което тя реагирала.

Сред края на мирната демонстрацията във Вашингтон няколко протестиращи са разбили отново витрини на търговски обекти в града.

В Ню Йорк лекари и медицински сестри пък се събраха на демонстрация в Сентръл парк в подкрепа на движението за права за афроамериканците и против полицейското насилие. За протеста беше използвана тази част от парка, в която до неотдавна имаше полева болница за пациенти с Covid-19. Медиците носеха плакати, на които пишеше: "Расизмът - това е пандемия". "Белите престилки за живота на черните" и "Вие ни аплодирахте, сега ние ви поддържаме". После медиците организираха шествие в града.

Междувременно, в Бъфало 57 полицаи подадоха колективна оставка, след като властите обвиниха в полицейско насилие двама техни колеги от Ню Йорк. Появи се видео, в което двамата служители на реда бутат на земята 75-годишен протестиращ, който при падането се удря лошо и впоследствие изпада в критично състояние. Според подалите оставка полицаи техните колеги просто си вършели работата, а ограничаването на правата им и техниките при протести биха им попречили да изпълняват адекватно своите служебни задължения.

На видеото се вижда как възрастният човек се приближава до полицаите и мирно им казва нещо, а те го бутат брутално на земята. След секунди от главата на мъжа започва да тече кръв, но никой от полицаите и техните колеги не се навежда да му помогне.

Протести срещу расизма имаше в още редица градове на САЩ, както и в градове в Европа, Австралия и Азия.

В Лондон 14 полицаи са били ранени по време на антирасистките протести в събота, съобщи в неделя началникът на полицията в британската столица Кресида Дик.

В изявление тя каза, че е "дълбоко разстроена и потисната" от това, че малцина участници в иначе мирния протест са проявили вечерта насилие срещу конни полицаи, което е довело до нараняването на 14 служители на реда. "Броят на атаките е стряскащ и абсолютно неприемлив" подчерта Дик.

Лондонската полиция съобщи, че по-рано тази седмица при протести в британската столица са били ранени други 13 полицаи и са били извършени множество арести. Една полицайка е паднала вчера от коня си и е била настанена в болница без опасност за живота.

В неделя в Лондон са насрочени нови протести.

В Германия органите на реда са задържали 93 души по време на съботните протести срещу расизма в Берлин, а 28 полицаи са получили наранявания, съобщи полицията. Трима от ранените полицаи са настанени в болница.

След края на мирната демонстрация на "Александерплац" край близката едноименна гара е избухнало насилие. Задържан е бил мъж, нанесъл повреда на полицейска кола, след което към служителите на реда са полетели камъни и бутилки. Другите задържания са за преминаване през заграждения, съпротива при задържане, нападение срещу полицай, опит за освобождаване на задържан и нарушаване на противоепидемичните мерки.

mediapool.bg