Кламер БГ - Новини: Половината шотландци искат независимост от Лондон

Половината шотландци искат независимост от Лондон

Свят

|
Нед, 28 Апр 2019г. 13:30ч.
Половината шотландци искат независимост от Лондон

Подкрепата за организиране на нов референдум за независимост на Шотландия от Великобритания отбелязва рекордно високо ниво за последните 4 години. Това до голяма степен се дължи на хората, които искат да останат в Европейския съюз (ЕС), показва проучване на агенция YouGov, цитирано от Ройтерс. Към момента 49% от шотландците искат да се отделят от Великобритния. Това е ръст с 4 процента спрямо предишното проучване на YouGov от юни 2018 г.

Страната вече гласува на референдум по темата през 2014 г., когато 55% от шотландците подкрепиха оставането на страната в рамките на Великобритания. Тогава Великобритания беше член на ЕС и шотландиците не искаха да несигурност за бъдещето на страната си в съюза.

След това британският премиер Дейвид Камерън обяви общия референдум за Брекзит през 2016 г., на който шотландци и северноирландци масово гласуваха за оставането в рамките на ЕС, но общият резултат беше за напускане на общността.

Шотландският първи министър Никола Стърджън иска Шотландия да проведе референдум за независимост преди изтичането на мандата на настоящия шотландски парламент през 2021 г.

mediapool.bg