Кламер БГ - Новини: Полицията в Хонконг се опасява от "много опасно положение"

Полицията в Хонконг се опасява от "много опасно положение"

Свят

|
Пон, 30 Септ 2019г. 15:08ч.
Полицията в Хонконг се опасява от "много опасно положение"

Полицията в Хонконг предупреди, че утре положението в бившата британска колония може да стане "много, много опасно" заради очакваните нови продемократични демонстрации по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, предаде Франс прес.

"Очакваме положението утре да е много, много опасно. Радикалните метежници повишават равнището на насилие. Дълбочината и размахът на насилието и на плановете им показват, че те все повече прибягват до терористични прояви", заяви високопоставеният представител на местната полиция Джон Цъ.

Автономният китайски регион от юни е потопен в най-тежката политическа криза след връщането му на Китай през 1997 г. Вчера имаше тежки сблъсъци между полицаи и радикални протестиращи, които запалиха множество барикади в централни квартали на града.

От близо четири месеца в Хонконг почти всеки ден има различни протестни прояви с искания за демократични реформи. През последните дни обаче напрежението допълнително се изостри с наближаване на утрешните чествания в континентален Китай на 70-годишнината от идването на власт на комунистическия режим, отбелязва АФП.

mediapool.bg