Кламер БГ - Новини: "Политико": Разследването за импийчмънт разкрива демоните на Тръмп

"Политико": Разследването за импийчмънт разкрива демоните на Тръмп

Свят

|
Пет, 15 Ноем 2019г. 12:00ч.
"Политико": Разследването за импийчмънт разкрива демоните на Тръмп

Жесток ден за президента - както в случаите с Клинтън и Никсън, разследването за импийчмънт вади на показ вътрешните демони, пише "Политико" по повод слушанията в Камарата на представителите, които трябва да установят дали Доналд Тръмп е използвал поста си за политическа облага.

Според изданието разследването за импийчмънт е конституционно упражнение за разделението на властите, действена проява на върховенството на закона. Но началото на публичните слушания в сряда напомни, че в съвременната епоха тази процедура всъщност е жестоко упражнение по психологическо демаскиране.

От показанията на свидетелите излязоха водещи новини, но те засягаха предимно детайлите. В много по-голяма степен денят даде жив портрет на Тръмп като вманиачен тиранин, надменен в действията си, безцеремонен търгаш по отношение на военната помощ за съюзник, който е в обсада, сякаш става дума за сделка за имот в центъра на града, подчертава "Политико".

Според изданието настоящата процедура по импийчмънт се вписва в съвременната история на скандалите в Белия дом. Тенденцията е президентите да бъдат преследвани заради своята същност - мъже с натрапчиви и раздразнени амбиции и потребности.

Понякога историците, продължава списанието, спекулират какъв би бил президентът Никсън, ако от неговите положителни качества - изкусен оператор в световната политика - бяха отстранени отрицателните му черти, грубостта и параноята. Същата фантазия може да приложим и към Бил Клинтън - ако неговата могъща дарба да убеждава и влияе беше някак отделена от склонността му към изневяра и липсата на дисциплина в личния живот.

Разбира се, не можем да си представим какъв би бил резултатът от такова разделяне. При всички случаи, скандалите бяха проекция на фундаменталния характер, произтичаща от едни и същи вътрешни подтици да се постигне успех на всяка цена. И ако един ден Тръмп и Клинтън играят отново голф, както са правили в миналото, дълго ще разговарят за сходните си преживелици, заключава "Политико".

Бил Клинтън посъветва Тръмп да не обръща внимание на импийчмънта, да остави нещата в ръцете на своя екип и да си върши работата, съобщава вестник "Хил", като се позовава на телефонно интервю с Клинтън пред Си Ен Ен. "Моето послание би било: вижте, вие сте нает да вършите работа", казал бившият президент в отговор на въпрос от студиото. По думите му човек не може да върне отминалите дни и всеки нов ден е "възможност да се направи нещо добро".

"Бих си казал: аз имам адвокати и хора от екипа, които да се занимават с разследването за импийчмънт и те трябва да свършат всичко", а междувременно "аз ще работя за американския народ", цитира изданието думите на демократа Клинтън по адрес на републиканеца Тръмп.

"Хил" припомня, че когато бе в процедура по отстраняване от поста, Бил Клинтън одобряваше законодателни актове и работеше по дневния си ред, докато сега Тръмп често казва, че няма да сътрудничи с Конгреса, докато демократите в Камарата на представителите го разследват.

Такова поведение излага на риск усилията на президента до прокара една търговска сделка и да одобри закон за намаляване на цените на лекарствата, както и по други въпроси, отбелязва вестникът, специализиран в отразяване на работата на Конгреса.

Рейтингът на президента на САЩ е нараснал с два пункта до 48 на сто след началото на откритите заседания по разследването за импийчмънт, сочат данни от консервативната социологическа агенция "Расмусен", цитирани днес от лондонския "Таймс". Според вестника това е признак за лоялност сред републиканците и резултат от посланието на партията, че предприетата от демократите процедура е лов на вещици.

Проучването е било извършено след показанията на Уилям Тейлър, дипломат в Киев, че Тръмп е бил дочут да говори за намеренията на украинците да разследват демократа Джо Байдън и неговия син Хънтър.

По БТА.

mediapool.bg