Кламер БГ - Новини: Пекин се готви да наложи пълен контрол над Хонконг

Пекин се готви да наложи пълен контрол над Хонконг

Свят

|
Пет, 22 Май 2020г. 14:05ч.
Пекин се готви да наложи пълен контрол над Хонконг

Започналата в Пекин годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайският парламент) ще разгледа тези дни закон за "защита на националната сигурност" в Хонконг, който на практика ще сложи край на системата "една държава, две системи" и ще даде на Китай пълен контрол върху града, предаден от Великобритания през 1997 година. Той трябваше да разполага с висока степен на автономия до 2047 г., но сега Китай предприема действия за налагане на пълен контрол.

Опазването на националната сигурност обслужва основните интереси на всички китайци и на Хонконг. На националната сигурност се крепи стабилността на страната, заяви говорителят на парламента Чжан Есуй, цитиран от Ройтерс.

В закона се предвижда подсилване на "механизмите за прилагане" на сигурността в полуавтономната територия, която през 2019 г. бе разтърсена от понякога прерастващи в насилие протести срещу Пекин.

Пекин отдавна недоволства от неспособността на властите на Хонконг да прокарат закон за борба с подривната дейност, измяната, отцепването и размириците. Голяма част от жителите на Хонконг смятат, че този текст застрашава техни права като свободата на словото или на медиите, каквито не съществуват в ръководения от Комунистическата партия континентален Китай, отбелязва Франс прес.

В реч днес пред парламента китайският премиерът Ли Къцян заяви, че Китай ще установи в Хонконг и Макао (другия китайски полуавтономен район) "солидна" правна система и правоприлагащи механизми.

Коронавирусът срещу продемократичното движение

Китай използва коронавируса, за да смаже продемократичното движение в Хонконг, пише в."Вашингтон пост". Неотдавна Хонконг съобщи, че удължава до 5 юни ограниченията, въведени заради коронавируса, въпреки че в града има само четири жертви на пандемията, а през последния месец - само три случая на заразяване. Но на 4 юни се пада годишнината от жестокото потушаване на мирните протести на площад Тянанмън. От 1990 г. насам жителите на Хонконг излизат всяка година на улиците, за да отбележат трагичното събитие. Сега Пекин се опитва да попречи на това, като обявява шествието за заплаха за общественото здраве.

Това е поредният претекст, използван от Китайската комунистическа партия за потискане на продемократичното движение, използвайки Covid-19 като извинение. Забраната за събиране на повече от четирима души на едно място по случайност възпрепятства шествията и провеждането на събирания. По силата на извънредните мерки всички участници могат да получат шест месеца затвор. На 18 април властите арестуваха 15 лидери на движението по обвинения в незаконно събиране, припомня американското издание.

Сега Пекин се опитва да използва карантината, за да прокара новия закон за националната сигурност, забраняващ държавната измяна, размириците и подбудителството към сепаратизъм в Хонконг. На практика той слага край на принципа "една държава, две системи", въведен след предаването на Хонконг от Великобритания през 1997 година. Очакваше се градът да разполага с висока степен на автономия до 2047 г., но сега Китай предприема действия за налагане на пълен контрол, коментира в."Вашингтон пост".

Хонконгската главна администраторка Кари Лам изрази готовност да "сътрудничи изцяло" на Пекин за прилагането на закона за националната сигурност. Ръководителката на пропекински настроената изпълнителна власт увери в изявление, че предложеният законопроект "няма да засегне законните права и свободи на жителите на Хонконг". Тя оправда намесата на китайския парламент в хонконгските вътрешни работи с насилието, до което се стигна по време на протестите миналата година.

Продемократични хонконгски депутати организираха протест на заседание на местния Законодателен съвет (парламент), противопоставяйки се на предложения законопроект. Опозиционни депутати наобиколиха пропекински настроената председателка на съвета, като скандираха лозунги, включващи "Хонконг ще стане Синцзян" и "Хонконгци, въстанете". Най-малко четирима представители на продемократичния лагер бяха изведени от охраната, преди заседанието да бъде прекратено. Протестът продължи, докато председателката не беше изведена от залата от охранители.

САЩ заплашиха със санкции

Държавният департамент на САЩ отправи предупреждение към Китай да не налага планирания нов закон за защита на националната сигурност в полуавтономния район Хонконг, съобщи Ройтерс. Високата степен на автономия и зачитането на човешките права са ключови за запазването на специалния статут на територията на Хонконг, заяви говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

"Всеки опит да бъде наложено законодателство в областта на националната сигурност, което не отразява волята на народа на Хонконг, би изиграло крайно дестабилизираща роля и ще бъде посрещнато с категорично осъждане от Съединените щати и международната общност", каза Ортегас.

Американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия заявиха, че ще внесат законодателни предложения за налагане на санкции срещу китайски официални представители във връзка с подготвяния от Пекин нов закон. Законопроектът ще бъде внесен от републиканския сенатор Пат Туми и от демократа Крис Ван Холън. С него ще бъдат наложени санкции и срещу банки, които си сътрудничат с организации, за които е установено, че нарушават закона за автономията на Хонконг.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза, че "по-нататъшни репресии от Пекин само ще засилят интереса на Сената от преразглеждане на отношенията между САЩ и Китай".

Пекин изостря тона и към Тайван

Китай ще насърчава народа на Тайван да се присъедини към противопоставянето на независимостта на острова и популяризиране на "повторното обединение" на Китай, каза днес китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това изявление вероятно ще влоши допълнително лошите отношения на Пекин с Тайпе.

Министър-председателят Ли изпусна думата "мирно" преди "повторно обединение", което е очевидна промяна в курса, в момент, когато отношенията се движат по низходяща спирала.

Китай смята Тайван за най-чувствителния и важен териториален въпрос и никога не се е отказвал от използването на сила, за да върне под свой контрол острова, който третира като непокорна китайска провинция. От поне 4 десетилетия в речи пред парламента за Тайван китайските лидери използваха стандартния израз "мирно обединение".

Тайванската президентка Цай Ингвен каза в сряда в Тайпе на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат, че Тайван не може да приеме да стане чест от Китай в рамките на предложението за автономия "Една държава, две системи", и категорично отхвърли претенциите на Китай за суверенитет.

В отчетния си доклад в началото на годишната среща на китайския парламент, Ли Къцян заяви, че Китай "ще се противопостави решително и ще попречи на всяка сепаратистка дейност за независимост на Тайван". Китай ще подобри политиките и мерките за насърчаване на обмена и сътрудничеството от двете страни на Тайванския проток и ще защитава благополучието на хората в Тайван, каза Ли.

"Ще ги насърчаваме да се присъединят към нас в противопоставяне на независимостта на Тайван и насърчаване на повторното обединение на Китай. С тези усилия със сигурност ще създадем чудесно бъдеще за обновяването на китайската нация", заяви китайският премиер.

Китай превежда думата "тун и" като "повторно обединение" - термин, който може да бъде преведен и като "обединение". Той е предпочитан от мнозина в Тайван, които изтъкват, че комунистическото правителство в Пекин никога не е управлявало Тайван, затова не може да има "повторно обединение", отбелязва Ройтерс.

Всички основни тайвански партии отхвърлят предлагания от Пекин модел "Една държава, две системи", използван при управлението на бившата британска колония Хонконг.

От началото на епидемията от новия коронавирус Тайван се оплаква от засилен китайски военен натиск, като изтребители и бойни кораби редовно се приближават до острова по време на учения, определяни от Китай като рутинни.

mediapool.bg