Кламер БГ - Новини: Пекин обяви, че Китай и САЩ трябва взаимно да уважават интересите си

Пекин обяви, че Китай и САЩ трябва взаимно да уважават интересите си

Свят

|
Четв, 28 Май 2020г. 16:04ч.
Пекин обяви, че Китай и САЩ трябва взаимно да уважават интересите си

Китай и САЩ трябва да уважават основните си интереси, заяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференция след края на сесията на китайския парламент, предаде Ройтерс.

"Смятам, че двете страни трябва да се уважават взаимно и да развият равнопоставени отношения, да уважават основните си интереси и да прегърнат сътрудничеството", каза Ли.

В последно време в отношенията между Китай и САЩ има нови проблеми и предизвикателства, които е необходимо да се уредят, заяви китайският премиер. "И двете страни печелят от сътрудничеството и губят от конфронтацията. Уреждането на китайско-американските отношения отговаря на интересите и на двете страни", заяви Ли.

Той изрази увереност, че Китай ще преодолее трудностите във връзка с коронавируса и ще продължи да съдейства за глобалното икономическо развитие.

Според него китайските власти са предприели всички необходими мерки, за да осигурят вътрешна стабилност, и провеждат политика, благодарение на която благосъстоянието на населението постоянно се повишава.

По думите му Китай се стреми да развива диверсифицирана пазарна икономика с участието и на малки, и на големи предприятия и същевременно възнамерява да съдейства за превръщане на малките компании в мощни търговски организации.

Ли заяви, че новият закон за националната сигурност в Хонконг има за цел да гарантира "дългосрочната стабилност и благоденствие" на района, посочва ДПА. Според него предизвикалия противоречия закон "е замислен, за да се приложи постепенно (моделът) "Една страна, две системи".

На пресконференцията, проведена по видеовръзка, китайският премиер призова за международно сътрудничество в борбата с коронавируса, но не отговори как би трябвало да се извърши разследването на произхода на пандемията, за което настояват САЩ и някои други страни, отбелязва Асошиейтед прес.

mediapool.bg