Кламер БГ - Новини: Партията на премиерката Джасинда Ардърн с убедителна победа на изборите в Нова Зеландия

Партията на премиерката Джасинда Ардърн с убедителна победа на изборите в Нова Зеландия

Свят

|
Съб, 17 Окт 2020г. 12:57ч.
Партията на премиерката Джасинда Ардърн с убедителна победа на изборите в Нова Зеландия

Управляващата Лейбъристка партия в Нова Зеландия очаквано постигна победа на парламентарни избори.

При преброени около 30% от подадените бюлетини Лейбъристката партия на премиерката Джасинда Ардърн получава 50,5 процента от гласовете, а опозиционната Национална партия на консерваторката Джудит Колинс получава 25.8%.

Партията на Зелените на Нова Зеландия има 8.2%, а националистката партия "Нова Зеландия преди всичко", която е коалиционен партньор на Ардърн в правителството, получава 2.3%.

Лейбъристите са напът да спечелят 66 места в 120-местния еднокамарен парламент, което е най-много, откакто страната възприе пропорционалната система за гласуване през 1996 г.

Ако лейбъристите спечелят действително повече от половината места в парламента, Ардърн може да състави първото еднопартийно правителство на страната при настоящата система. Ако обаче не успее да спечели половината от местата, то се очаква тя отново за разчита на зелените, но да се откаже от подкрепата на националистите, отбелязва Ройтерс.

Днес новозеландците гласуваха и на референдуми за легализиране на марихуаната за развлекателни цели и на евтаназията, но резултатите от този гласувания ще бъдат обявени едва на 30 октомври.

mediapool.bg